Стоилов: Първата ни задача е да изградим стил 17-12-2012 09:28


Старши-треньорът на "Ботев" Пловдив Станимир Стоилов бе гост на "Гореща точка" в сутрешния блок на TV7. Темата на разговор бе фокусирана единствено върху предстоящата работа на специалиста, начело на "жълто-черните". Ето как Стоилов отговори на въпросите на водещия Николай Бареков:


-          С какви амбиции поемате поста старши-треньор на най-стария футболен клуб в България? 

-          Доста време оглеждах българската действителност. Търсех място, на което моите разбирания и виждания за развитието на клуба и изобщо на футбола да съвпадат с тези на ръководителите и смятам, че с ръководството на "Ботев" и собственика имаме еднакви виждания. Със строителство на база и стадион, с изграждането на отбор, който да играе атакуващ и атрактивен футбол, което в последствие да донесе резултатите. Да не започваме като много клубове или собственици – да искаме първо резултати и гръмки победи, а същевременно отдолу всичко да е прогнило и да нямаме база, на която да стъпим. 

-          Какви са амбициите на ръководството и собственика на клуба и по какъв начин те съвпадат с вашите?

-          Аз съм човек, който опитва да гради отбора си от началото. Имам собствени идеи, които следвам неотлъчно, без значение дали в един мач е положителен или отрицателен резултатът. Ако има търпение в ръководството, собственика и феновете, мисля че "Ботев" може да се надява най-малкото на един добър футбол. Оттам нататък вече амбициите, които трябва да си поставим, са търсене на евроквота. Дали ще е тази година или догодина... Според мен, ситуацията тази година е по-тежка, като се има предвид по-тежката програма на "Ботев" през втория полусезон. Тепърва ще се изгражда отборът и ще трябва да се променят някои много важни фактора в играта, за да може "Ботев" да се върне към миналото си, когато се разчиташе на добри флангови играчи и атракция. Така постепенно отборът да започне да води сериозна битка с водещите отбори в България. Досега във всички български клубове, където съм работил, съм имал щастието да печеля трофеи, така че в личен план си поставям такава цел и с "Ботев".

-          Ключов мач за вас се очертава във втория кръг, когато "Левски" гостува в Пловдив. Имате ли нагласата, че "Ботев" трябва да излезе на нож срещу “сините” или това, че сте левскар, по някакъв начин ще ви даде романтичен подтик да не настроите отбора за тежка битка?

-          По въпроса с романтиката ще кажа, че надали има треньор в света, който да не иска да спечели определен мач. Естествено един мач не решава нищо, но пък дерби мачовете винаги са били с по-голям заряд. Два големи отбора ще играят и естествено нашият трябва да е напълно мотивиран и готов за този мач, хората ще очакват от нас победа. Ние ще направим всичко, което е по силите и възможностите на "Ботев" като отбор в момента, за да спечелим този мач. Все пак смятам, че първо трябва да мислим за първия мач и да не прескачаме нещата. Най-важното нещо в момента е да успеем да подсилим отбора и през подготвителния период да съумеем да изградим някакъв собствен стил и начин на игра.

-          Каква беше трансферната политика на "Ботев” до момента и какво смятате да промените в нея?

-          Това, което ми казаха от ръководството е, че селекцията е правена в последния момент, времето е било малко. Смятам, че не е правилно аз да коментирам какво е било преди. Важно е оттук нататък да не се допускат грешки. "Ботев" няма много футболисти, за да започнем да се разделяме с част от тях, а голяма част от тези футболисти имат договори за по 2-3 години. Важно е сега да се подсилим и ако селекцията е достатъчна лятото ще вземем максимум един или двама играчи. Аз не съм привърженик на големи селекции, след като отборът вече е изграден. Предпочитам да продължаваме да се развиваме като отбор и да имаме единомислие на терена. Всички други интриги или неща, които са около отбора, се опитвам да ги игнорирам.

-          Какво означава "правилният футбол" – понятие, което често използвате?

-          Правилният футбол е този футбол, който носи радост и успехи. Не вярвам някой да е останал с убеждение, че аз съм с треньор за 0:0. Мога да кажа, че в едната година в “Левски” успяхме да отбележим 100 гола, което не се е случвало скоро на български отбор. Аз обичам да притискам противника, да го поставям под напрежение. Не обичам да се надлъгвам, а обичам да се надигравам. Думата надлъгване не ми звучи сериозно за голям клуб. Аз съм човек, който обича да набляга върху контрола над топката, по-търпеливо и по-трайно да търси пътя към противниковата врата. Не обичам моят отбор да бъде боксова круша. Ще се опитам да убедя играчите да излезем по-високо в половината на противника и за това ще се опитаме да намерим необходимите попълнения.

-          Не се ли притеснявате, че като цяло нещата в БФС са много зле и ако там не се стигне до някакви сериозни промени и пролетта е възможно съдии да свирят, буквално, както си искат и понеже "Ботев" е клуб, който не купува съдии, срещу вас да се играе с нечестни средства?

-          Ако има такова нещо ще трябва да го превъзмогнем. Аз като треньор винаги съм бил за коректно отношение към съдиите и противниците. Смятам, че моето задължение е да направя "Ботев" достатъчно силен, за да не може една или две съдийски грешки да обръщат нещата. Аз след грешка си казвам, че са сгрешили случайно или толкова си могат. Не искам да наливам предварително масло в огъня, надявам се всичко да е в реда на нещата. "Ботев" е сериозен клуб и предполагам, че футболният съюз и съдиите ще вземат под внимание нещата, които се правят в клуба.

Цялото интервю може да видите в сайта на ТВ7 - Мъри Стоилов за новото начало на Ботев (Пловдив)