182 години от рождението на Апостола на свободата 18-07-2019 10:17

Уважаеми ботевисти, 

на днешната дата през 1837 година в Карлово се ражда Апостола на българската свобода Васил Левски. Едва ли има достатъчно силни думи, с които всеки родолюбив българин би могъл да опише своето преклонение и благодарност към делото на човека, посветил живота си на това България да бъде свободна и независима държава.

В желанието си да почетем един от безсмъртните синове на България ще се опрем на написаното от неговия приятел и патрон на нашия клуб Христо Ботев писмо до Кирил Тулешков, в което кратко, но изключително ясно е описана духовната сила и характер на Апостола.

Из писмо на Христо Ботев до Кирил Тулешков:

"… Пиша ти приятелю, че аз останах тука (в Букурещ) с намерение да стана учител на българското училище, но силно се излъгах. Достигнах до такова жалостно положение, което не можа ти описа. Живея съвършено бедно; дрипите, които имам, се съдраха и мен ме е срам да изляза дене по улиците. Живея на самия край в Букурещ в една вятърничева воденица – заедно с моя съотечественик Васил Дякона.

За препитанието ни не питай, защото едвам на два и три деня намираме хляб да си утоложим гладът… Тия дни мисля да държа сказка в читалището "Братска любов", но как ще се явя – не зная! При сичкото това критическо положение аз пак си не губя дързостта и си не изменявам честното слово…

Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер! Когато ние се намираме в най- критическо положение, то той и тогава си е такъв весел, както и когато се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и сè весел! Вечер – дордето ще легнем – той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш сичките тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с подобни личности …"

Хр. Ботйов