Борбен Ботев загуби злощастно в Разград 19-09-2015 21:54

Отборът на „Ботев” загуби като гост от шампиона „Лудогорец” в двубой, в който „канарчетата” заслужаваха поне точка, въпреки че бяха много близо и до победата. Възпитаниците на Ермин Шиляк отстъпиха с 1:2, но представянето на пловдивчани през по-голямата част от срещата бе на високо ниво и особено през второто полувреме, когато домакините бяха надиграни и само късметът ги спаси от поражение на собствения им терен. 

Двата отбора изнесоха зрелищен мач, изпъстрен със ситуации пред двете врати и драматична развръзка. Шампионите поведоха в резултата след четвърт час игра с гол на Клаудиу Кешеру и бяха по-сполучливо действащият отбор на терена преди почивката. "Ботев" възстанови равенството още в началото на втората част чрез Лъчезар Балтанов, след което пловдивчани взеха осезаемо инициативата и пропуснаха няколко чисти възможности за пълен обрат, преди отново Кешеру да донесе победата за "Лудогорец" седем минути преди последния съдийски сигнал.

Двубоят започна с шанс за „Ботев”. Още в 7-ата минута „канарчетата” организираха бърза многоходова атака по десния фланг, Даниел Генов центрира към границата на наказателното поле, където Александър Колев свали с гърди към Орлин Старокин, който му върна топката и централният нападател шутира силно с левачката, но топката мина на сантиметри покрай левия страничен стълб. 

В 12-ата минута Орлин Старокин се извиси след центриране от фаул на Генов, но разстоянието до вратата бе твърде далеч и ударът му с глава не сполучи.

Въпреки стабилната си игра в началото на мача „Ботев” допусна твърде леко да се окаже в ролята на догонващ в резултата.В 15-ата минута „Лудогорец” успя да поведе след неубедителна намеса на Виктор Голас и неотсъден фаул срещу вратаря на „Ботев”. Бразилският страж не се намеси навреме при центриране от свободен удар и боксира топката в краката на Клаудиу Кешеру, който без да се бави я вкара в мрежата за 1:0. В момента на контакта си с топката вратарят бе връхлетян от играч в „зелено”, но съдията Станислав Ставров прецени, че няма основания да отсъди фаул в атака.

В 27-ата минута Голас се реваншира, като спря голмайсторът на домакините в ситуация един на един. Кешеру бе изведен на чиста позиция в наказателното поле и стреля с десния крак, но вратарят на „Ботев” отрази удара. 

В 31-ата минута Орлин Старокин се включи в атака през центъра на терена и опита шут от около 20 метра. Точно преди да стреля обаче халфът на пловдивчани бе натиснат от противник, което отслаби силата на удара и топката стана лесна плячка за Милан Борян.

В 35-ата минута Виктор Голас записа втора добра намеса, след като спаси нов удар на Кешеру. Румънският стрелец на „Лудогорец” насочи добре топката с шут извън наказателното поле, а Голас плонжира и изби в корнер.

В 37-ата със спасяване се отчете и вратарят на домакините след удар на Йордан Христов. Капитанът на „Ботев” напредна през зоната си отдясно, навлезе към наказателното поле и стреля с левия крак до гредата, но Борян плонжира и спаси.

В 42-ата минута „канарчетата” пропуснаха отличен шанс за изравнителен гол, след като се забавиха твърде много със завършека на много опасна контраатака. Алекс Колев, Лъчо Балтанов и Васев хванаха разредена защитата на разградчани, но не успяха да стигнат до удар към вратата и пропиляха възможността. 

В последната минута на полувремето устремяващият се на скорост към вратата на „Лудогорец” Даниел Генов бе подсечен от шпагата на Козмин Моци. Последният извади късмет, че получи само жълт картон, тъй като партньорът му в центъра на защитата бе в близост до ситуацията и и реферът реши да не гони капитана на домакините. Дани Генов шутира опасно от прекия свободен удар, но далечното разстояние даде възможност на Милан Борян да покрие ъгъла си и да улови топката.

Първата възможност след почивката бе за домакините. В 52-ата минута Йордан Минев стигна до топката след диагонален пас в полето на „Ботев” и стреля с глава от малък ъгъл, Виктор Голас обаче внимаваше и спаси.

Две минути по-късно Милен Гамаков стреля опасно под напречната греда, но Милан Борян отклони топката в ъглов удар. Корнер, който се оказа фатален за „Лудогорец”. Дани Генов центрира , а Лъчезар Балтанов стигна пръв до топката и я забоде с глава в мрежата за 1:1 в 55-ата минута.

Последваха изключително силни 20 минути за момчетата на Ермин Шиляк, които тотално овладяха средата на терена, а атаките им вещаеха опасност след опасност за вратата на действащия шампион.

В 57-ата минута „Ботев” можеше да направи пълен обрат. Божидар Васев нахлу в пеналта с пробив отляво и върна към Александър Колев, който стреля, но топката срещна тялото на бранител. В ответната атака Виктор Голас спаси удар на Мисиджан, а при добавката Кешеру не успя да нанесе точен удар.

В 68-ата и 70-ата минути „канарчетата” пропуснаха два страхотни шанса да излязат напред в резултата. При първата от тях Божидар Васев преодоля десния бек на домакините Сисиньо и центрира остро от аутлинията. Защитник изби топката, която попадна на волето на Александър Колев, но ударът на тарана профуча над лявата сглобка на вратата. 

При следващата ситуация Орлин Старокин изведе с превъзходен пас Божидар Васев сам в половината на домакините, крилото напредна абсолютно необезпокояван и се озова сам срещу Милан Борян,. Вместо задължителния от тази ситуация удар, Васев изненадващо реши да търси подаване и логично сгреши.

Още в следващата минута „жълто-черните” имаха нова отлична възможност. След центриране от корнер, Орлин Старокин засече топката с глава на близката греда, но появилия се преди минута на вратата на домакините Георги Аргилашки спаси, а при добавката Алекс Колев изпрати топката в гредата. В същата атака Йордан Христов стреля отдалеч в ръцете на Аргилашки.

Последва активизация и по-силни минути за домакините.

В 76-ата минута Данчо Христов можеше да си отбележи автогол, след като в опита си да изчисти насочи топката параболично под гредата на Виктор Голас, който обаче се разпъна максимално и успя да отклони в корнер. 

В 79-ата минута Йордан Минев стреля с глава над вратата, а в 81-ата Марселиньо нацели десния страничен стълб след хитър удар от фаул под краката на отскочилата стена.

В 82-ата минута дебютиралият с жълто-черната фланелка Жоел Чибамба получи пас отляво, напредна в наказателното поле и центрира успоредно към Рахави Кифуети, който бе изпреварен в сетния миг от защитник на „Лудогорец”.

В ответната атака домакините стигнаха до победното попадение в мача. Виктор Голас отрази удар на Вандерсон, а при добавката Кешеру отбеляза втория си гол в мача за 2:1.

ЛУДОГОРЕЦ: Милан Борян (71’ Георги Аргилашки), Йордан Минев, Козмин Моци, Венцислав Керчев, Сисиньо, Андрей Препелица, Вандерсон, Марселиньо, Върджил Мисиджан (86’ Лукоки), Кафу (63’ Абел Анисе), Клаудиу Кешеру

БОТЕВ: Виктор Голас, Йордан Христов, Даниел Златков, Пламен Николов, Лазар Марин, Орлин Старокин, Милен Гамаков (85’ Нико Варела), Лъчезар Балтанов, Божидар Васев, Даниел Генов (59’ Рахави Кифуети), Александър Колев (73’ Жоел Чибамба)

Съдия: Станислав Ставров

ж.к. Моци, Марселиньо (Луд); Гамаков, Кифуети, Старокин (Бот)

Голмайстори: 1:0 Клаудиу Кешеру (15’)1:1 Лъчезар Балтанов (55’)2:1 Клаудиу Кешеру (83’)