Ботев и Лудогорец не се победиха за трети път през сезона 30-03-2014 21:25

Ботев Пловдив завърши наравно 1:1 при гостуването си на Лудогорец в мач от 30-ия кръг на първенството. Попадението за "жълто-черните" реализира Алесандру Куртеан, който се разписа от пряк свободен удар в края на първото полувреме, след като преди това Христо Златински бе извел домакините напред от изключително спорна дузпа. В последния четвърт час Ботев игра с човек по-малко на терена, след като Лукин бе изгонен в 78-ата минута. Така "канарчетата" си тръгнаха непобедени от Разград за втори път този сезон, а двата отбора записаха общо трети хикс в трите си мача дотук през шампионата.

В отсъствието на контузения Юнес Хамза атаката на Ботев бе водена от Феребори Доре, а зад гърба му действаше Абел Анисе. На фланговете за "канарчетата" започнаха Ромарио Кортзорг и Алесандру Куртеан, двойката опорни халфове бе съставена от Томаш Иршак и Георги Сърмов, а карето пред Адам Стаховяк изглеждаше по обичайния начин - Йордан Христов, Серджан Лукин, Сивард Спрокел и Веселин Минев.

Мачът започна с положение за домакините, които още в първата минута застрашиха вратата на Адам Стаховяк. Кейсара центрира към Абало, който продължи към Марселиньо, неговият опит за удар с глава намери Йерун Луму, а холандецът също с глава стреля в аут. Две минути по-късно "канарчетата" също стигнаха до първия си шанс, но шутът на Георги Сърмов прелетя над напречната греда. В 5-ата "жълто-черните" бяха още по-близо до гола, след като Данчо Христов завърши продължителна атака с центриране към Алесандру Куртеан, който стреля от въздуха на сантиметри над вратата.

Ботев влезе добре в мача и до средата на полувремето футболистите на Станимир Стоилов действаха стабилно в защита, докато атаките им вещаеха опасност, но последният пас в тях не се получаваше.

В 21-ата минута решаващо в двубоя се намеси реферът Александър Костадинов, който отсъди абсурдна дузпа за падане на Журиор Кейсара в наказателното поле. Златински не сгреши от бялата точка, а заради протестите си  жълти картони получиха Стаховяк и Лукин. По-късно това щеше да се окаже фатално за румънския защитник.

В 26-ата минута домакините можеха да удвоят след като Луму и Кишада се откъснаха от защитата, но последният се засуети и Адам Стаховяк спаси. В ответната атака Феребори Доре стреля с глава, но Владислав Стоянов спаси удара му.

"Канарчетата" не се смутиха от неблагоприятното развитие на срещата и продължиха да действат агресивно и с мисъл за атака. Това поведение на "жълто-черните" бе възнаградено в 42-ата минута, когато от пряк свободен удар Алесандру Куртеан възстанови равенството. Румънският халф изненада вратаря Стоянов с удар в неговия ъгъл направи 1:1, като това бе и първия гол на Куртеан с екипа на Ботев.

Изравнителното попадение бе последната интересна ситуация през първото полувреме.

Втората част започна с удар в аут на Луму, а малко по-късно отново той напредна в наказателното поле на Ботев, където бе спрян с прецизен шпагат от Йордан Христов точно преди да шутира. В 64-ата минута Куртеан се измъкна от бранителите на домакините и шутира с левия крак, но над вратата.

В следващите минути играта се успокои, но в 78-ата Ботев остана в намален състав, след като Серджан Лукин получи втори жълт картон за фаул встрани от наказателното поле. Лудогорец можеше да вкара след изпълнението на фаула, но влезлия на смяна Мишел Платини стреля с глава в аут от непосредствена близост.

До края на двубоя Лудогорец не успя да се възползва от численото си предимство и стигна само до едно разбъркване пред Стаховяк и далечен удар в аут на Кейсара.

ЛУДОГОРЕЦ: Владислав Стоянов, Шоко, Александър Александров, Жуниор Кейсара, Фабио Ешпиньо, Христо Златински, Марселиньо (76-Мишел Платини), Йерун Луму (54-Михаил Александров), Даниел Абало, Жуниор Кишада (67-Роман Безяк)

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Серджан Лукин, Сивард Спрокел, Веселин Минев, Томаш Иршак, Георги Сърмов, Абел Анисе, Ромарио Кортзорг (81-Алесандру Бенга), Алесандру Куртеан (76-Мариян Огнянов), Феребори Доре (90-Филип Филипов)

Съдия: Александър Костадинов

ж.к. Ал.Александров (Лудогорец); Стаховяк, Лукин, Ромарио, Доре (Ботев)

ч.к. Лукин (78')

Голмайстори:

1:0 Христо Златински (22')

1:1 Алесандру Куртеан (42')