Ботев и Заглембе не успяха да се победят в контрола 02-02-2014 17:09

Ботев Пловдив не успя да победи полския Заглембе (Любин) и завърши 0:0 в третата си контрола от зимната подготовка играна в Паралимни (Кипър). Срещата протече при изключително силен вятър, което попречи на двата отбора да покажат своите възможности.

В проверката с поляците Станимир Стоилов изпробва нова постройка на своя състав. Наставникът на "канарчетата" заложи на схема 4-4-2, като двойката централни защитници пред Адам Стаховяк оформиха Серджан Лукин и Алесандру Бенга, докато Йордан Христов и Веселин Минев действаха като крайни бранители. В средата на терена започнаха Томаш Иршак, Мариян Огнянов, Алесандру Куртеан и Абел Анисе, а в атака си партнираха Юнес Хамза и Феребори Доре.

Нестихващия през целия двубой вятър се отрази на качеството на футбола и интересните ситуации пред двете врати бяха твърде малко. Първата от тях бе изработена от Алекс Куртеан в 15-ата минута, когато той получи топката на ъгъла на наказателното поле отляво по атаката на Ботев, последва бърз финт и опасен шут в близкия ъгъл, който бе избит от вратаря в корнер. В ответната атака крилото на Заглембе Аркадиус Вожняк също излезе на стрелкова позиция, но шутира встрани от вратата. 

В 34-ата минута Юнес Хамза се пребори за топката в наказателното поле и опита центриране почти от аутлинията, а топката се спря в ръката на защитник, но реферът остави играта да продължи. Минута преди края на полувремето Анисе върна към Томаш Иршак, който отправи силен удар пресечен от защитник малко пред рамката на поляците.

На полувремето в състава на Ботев бяха извършени две смени, като в игра се появиха Сивард Спрокел и Артур Енрике на местата на Лукин и Минев. 

В 48-ата минута бразилският защитник се включи в атака и центрира към Анисе, който засече на близката греда, но след рикошет в бранител топката попадна в ръцете на вратаря. Десет минути по-късно Александър Квек се отскубна от "жълто-черната" отбрана, но бе застигнат от Спрокел, който успя да избие топката точно преди неговия шут.

В същата 58-а минута последва тройна смяна в редиците на "канарчетата" и в игра се появиха Иван Цветков (Доре), Георги Сърмов (Иршак) и Вандер Виейра (Анисе).

В 65-ата Цветков опита да изведе в коридор Юнес Хамза, но точно преди "деветката" на Ботев да се озове сам срещу вратаря, защитник в бял екип успя да отклони паса със сетни сили. Секунди по-късно Мъри Стоилов извърши нова двойна смяна, пускайки на терена Димитър Везалов (Бенга) и Луис Педро (Хамза).

В 75-ата минута след центриране на Педро от корнер Иван Цветков стреля много опасно с глава, но защитник на Заглембе изчисти точно пред голлинията. В следващата атака Артур отправи силен далечен шут, с който стражът на поляците се справи. 

В 80-ата минута на терена се появиха Ромарио Кортзорг (Куртеан) и Филип Филипов (Огнянов).

Последната ситуация в мача бе две минути преди неговия край, когато центриране на Артур бе засечено с глава от Иван Цветков, чийто удар премина встрани от вратата.