Ботев изпусна Левски на Герена 16-07-2018 12:41

Ботев Пловдив пропусна златен шанс да прекъсне серията от 21 години без победа над Левски като гост. "Жълто-черните" пропиляха аванс от 2:0 и допуснаха обрат до 2:3 в заключителните 20 минути на мача между двата отбора от 33-ия кръг в Първа лига.

"Канарчетата" изиграха отлично първо полувреме, в което доминираха над своя съперник и с попадения на Жоао Пауло в 31-ата и Стивън Петков в 33-ата минута взеха солиден аванс до почивката.

През втората част възпитаниците на Николай Киров пропуснаха да нанесат съкрушителен трети удар по "сините", след като не се възползваха от няколко много добри възможности на контраатака.

Левски намали резултата чрез Паулиньо в 70-ата минута, а 12 по-късно бразилецът спечели и дузпа, реализирана от сънародника му Ривалдиньо за 2:2. В последната минута на мача отново Паулиньо направи обрата пълен и на практика остави Ботев без шансове за атака на 4-ата позиция в класирането, която можеше да изпрати "канарчетата" на бараж, а оттам и в предварителните кръгове на Лига Европа.

Двата отбора изнесоха изключително оспорван двубой на "Георги Аспарухов" насред 75-ата годишнина от рождението на легендарния нападател на Левски, носил екипа и на Ботев, на чието име е кръстен стадиона в столичния квартал "Подуене".

След равностойно начало "жълто-черните" взеха превес след средата на полувремето и на няколко пъти застрашиха вратата на своите домакини. В 28-ата минута Тодор Неделев изведе Жоао Пауло в свободно пространство в половината на Левски, бразилецът напредна необезпокояван, но стреля много неточно.

Три минути по-късно кариоката се реваншира за пропуска и откри резултата. С основна заслуга за попадението бе Лазар Марин, който пресече пас в собствената половина и с дълъг рейд стигна пред наказателното поле на домакините. Последва пас наляво към Жоао Пауло, който с левия крак изпрати топката в далечния ъгъл за 0:1.

Само две минути по-късно Ботев удвои своята преднина след прекрасно взаимодействие по десния фланг между Филип Филипов и Фелипе Бризола, завършило с центриране на бразилеца и воле в мрежата от Стивън Петков за 0:2.

В края на първото и началото на второто полувреме с две добри намеси се отчете Даниел Кайзер, а в 57-ата и 62-ата минута Стивън Петков и Жоао Пауло проведоха две мълниеносни контри, които обаче не завършиха с нов гол в "синята" врата.

В 69-ата минута Тодор Неделев бе заменен принудително заради травма в глезена, а минута по-късно Паулиньо върна Левски в мача с точен удар от 10-ина метра за 1:2.

В 84-ата минута отново Паулиньо изпревари Филипов в наказателното поле и спечели дузпа, която Ривалдиньо превърна в гол за 2:2.

Ботев можеше отново да поведе две минути преди края, когато Дуде Ндонгала проби в наказателното поле и стреля в долния десен ъгъл, но Кръстев успя да избие в корнер.

Левски стигна до обрата в последната минута. Кабрал бе изпуснат сам в наказателното поле, Даниел Кайзер спаси неговия удар, но при добавката Паулиньо изпрати топката в мрежата за крайното 3:2.

Пловдивчани бяха близо до изравняване в края на добавеното време, но ударът на Фелипе Бризола мина на сантиметри покрай левия страничен стълб.

БОТЕВ: 22. Даниел Кайзер, 28. Филип Филипов, 18. Радослав Терзиев, 3. Димитър Пиргов, 24. Лазар Марин, 10. Серкан Юсеин, 7. Фелипе Бризола, 8. Тодор Неделев (69' 29. Дуде Ндонгала), 9. Диого Кампос, 37. Жоао Пауло (60' 17. Лъчезар Балтанов), 20. Стивън Петков