Ботев изпусна Локомотив в дербито 08-05-2013 15:57


„Ботев” Пловдив се размина с победата в градското дерби с „Локомотив”, което завърши наравно 0:0 пред пълни трибуни и фантастична атмосфера на „Колежа”. „Канарчетата” имаха пълно надмощие през целия мач, но направиха редица пропуски пред вратата на противника и това ги лиши от трите точки.

„Жълто-черните” диктуваха темпото в двубоя и рядко позволяваха на своя съперник да доближава наказателното поле пред Адам Стаховяк, докато на другия край на терена топката не влизаше в рамката зад Йордан Господинов или заради неточни удари, или заради добрите намеси на стража на „Локомотив”.

Първият шанс в мача дойде още в 4-ата минута, когато Тодор Неделев стреля от фаул, а Господинов изби в корнер. Следващата възможност бе за Луис Педро, който в 13-ата минута отправи силен диагонален шут, но отново вратарят на гостите със сетни сили отклони топката над гредата. Последваха пробиви на активните в този мач крайни бранители Христов и Минев завършили с опасни центрирания, с които защитата на „Локомотив” се справи. В 31-ата минута Мариян Огнянов проби в наказателното поле отдясно, а след последвалото разбъркване Неделев шутира силно, но извън целта.

В 36-ата минута Адам Стаховяк изпревари Абушев и парира единствената опасна ситуация пред своята врата преди почивката.

Две минути по-късно „Ботев” създаде най-опасното си положение през първото полувреме. Неделев започна рейд отдясно и след двойно подаване с Огнянов се озова на отлична позиция зад защитата, но ударът му топката встрани от дясната греда. В самия край на частта „осмицата” направи хубав пробив и центрира, но отново защитата на гостите се справи.

През второто полувреме картината на терена не се промени и „Ботев” продължи да доминира изцяло. Секунди след неговото начало Иван Цветков започна шутира от дъгата на пеналта, но топката премина от външната страна на левия стълб. Послева затишие откъм опасности пред вратата на Господинов до 63-ата минута, когато отново му се наложи да спасява силен удар от фаул на Неделев.

Малко по-късно нов удар на 20-годишния национал рикошира в крак на бранител и профуча в близост до страничната греда. Дойде ред и на „Локомотив” да стигне до единствената си ситуация през второто полувреме, но Стаховяк без проблем хвана слабия удар на Златински.

В последната четвърт от мача на терена се появи и възстановеният от контузия Вандер Виейра, който опита няколко рейда, като при един от тях бразилецът нахлу в наказателното поле и от аутлинията върна към Огнянов, който опита удар и след карамбол топката бавно мина на сантиметри встрани от опразнената врата. Пет минути преди края сред неуспелите да превземат вратата се нареди и Томаш Иршак, който би встрани от вратата.

С напредване на времето натискът на „Ботев” се засилваше и все по-често в атака се озоваваха дори двамата централни защитници. От своя страна гостите използваха всяка възможност да бавят играта, което им костваше няколко от общо седемте жълти картона на сметката им.

„Канарчетата” отново получиха „златен” шанс в 87-ата минута, когато Неделев копира пробива си от края на първото полувреме, елиминира защитата с двойно подаване със Спрокел, но отново от чиста позиция стреля в аут. Голът продължи да виси на косъм до последния съдийски сигнал. В заключителните секунди на допълнителното време „жълто-черните” получиха пряк свободен удар на удобна позиция, но шутът в стената на Неделев сложи точка на двубоя и го остави без голове.

Снимки от мача: Фотогалерия "Ботев Пловдив 0:0 Локомотив Пловдив"

БОТЕВ: Стаховяк, Христов, Спрокел, Грънчаров, Минев, Галчев, Иршак, Огнянов, Педро (66-Вандер), Неделев, Цветков

ЛОКОМОТИВ: Господинов, Марков, Котев, Кавдански, Диего, Златински, Георгиев, Абушев (84-Запрянов), Маламов, Стефанов (58-Садула), Мирчев (74-Тимонов)

Съдия: Георги Йорданов

Жълти картони: Минев, Педро (БОТЕВ); Господинов, Котев, Кавдански, Златински, Георгиев, Абушев, Стефанов (ЛОКО ПД)