Ботев изпусна Пирин в последната минута 28-02-2016 00:00

Ботев Пловдив завърши наравно 2:2 като гост на Пирин в мач от 22 кръг на „А” група. „Жълто-черните” ппропуснаха да си тръгнат с пълен актив от Благоевград, след като допуснаха драматично изравняване на резултата в последната секунда на срещата. И четерите попадения на стадион „Христо Ботев” паднаха след почивката, като Ботев на два пъти повеждаше чрез Тодор Неделев (51-ва) и Наско Милев (89-та), който отбеляза първия си гол в официален мач за Ботев. 

Домакините успяха да спасят точката с голове на Маркиньос (67) и Дюлгеров в последната минута на продължението на мача (93). 

Наставникът на канарчетата заложи на същия стартов състав, с който започна и пловдивското дерби преди седмица. Ботев бе далеч по-активният отбор на терена. Пловдивчани показаха комбинативен футбол, владееха топката в по-голямата част от срещата и създадоха повече на брой положения перд вратата на „орлетата”. 

През първото полувреме Пирин не създаде нито една опасност пред вратата на Виктор Голас. Ботев имаше пълен контрол върху случващото се на терена преди почивката. На няколко пъти бе близо до откриване на резултата. В 11-та минута след продължителна атака Рахави Кифуети се измъкна очи в очи с вратаря,но точно преди да нанесе удар защитата успя със сетни усилия да избие топката. В 20-та минута Грегъри Нелсън навърза няколко противници с каскада от финтове, но в крайна сметка бе блокиран точно в момента на удара си към вратата. В самия край на полувремето Лъчезар Балтанов шутира опасно покрай десния страничен стълб. 

Второто полувреме предложи далеч повече интересни ситуации, като при първата от тях Виктор Голас спаси удар от малък ъгъл на Даниел Младенов. В 51-та минута Ботев откри резултата след гол на Тодор Неделев, който реализира първото си попадение в официален мач след завръщането си в тима. Осмицата на „жълто-черните” получи удобна топка от Лъчо Балтанов и с удар покрай вратаря даде аванс на пловдивчани. Две минути по-късно Мариян Огнянов можеше да удвои резултата, след като нестандартен негов удар от движение профуча опасна покрай лявата греда. 

В 67-та минута Пирин стигна до изравнителен гол след статично положение. Влезлият на смяна Маркиньос засече с глава центриране от свободен удар и изпрати топката в левия ъгъл на вратата на Голас за 1:1. 

В 82-та минута след добра комбинация пред наказателното поле на Пирин, който шутира право в ръцете на Красимир Костов. 2 минути по-късно отново се намеси вратарят на „орлетата”, този път след опасен шут на Божидар Васев. Драмата настъпи в заключителните минути на срещата, когато двата отбора си размениха по още едно попадение. В 89-та минута удар на Игор Ощипко от фаул бе избит от вратаря на Пирин, топката се озова в Наско Милев, който на празна врата вкара първия си официален гол за Ботев и хвърли в екстаз сектора за гости в Благоевград. 

Оказа се обаче, че това не е всичко в мача и в последната минута при идентична ситуация Виктор Голас не успя да улови лек удар от фаул на  Маркиньос, а при добавката Александър Дюлгеров фиксира крайното 2:2. 

По този начин Ботев пропусна да се изкачи с една позиция в класирането и ще посрещне Славия на връх трети март на 6-то място в „А” група.