Ботев изпусна ЦСКА, приключи сезона с 0:0 11-05-2014 17:26

Ботев Пловдив приключи с нулево равенство срещу ЦСКА участието си в първенството. Както и в предишното домакинство с Лудогорец късметът обърна гръб на "жълто-черните" в края на мача, когато отново гредата спаси гостуващия тим, след като Алесандру Куртеан в последната минута на допълнителното време уцели десния стълб на вратата, пазена от Райс МБоли.

Станимир Стоилов спази тенденцията от последните мачове да залага на различен състав с идеята да съхрани силите, да предпази от картони, и да прецени формата на своите играчи преди мача на сезона за Ботев - финала за Купата на България. 

Наставникът на "канарчетата" заложи в стартовата единадесеторка срещу ЦСКА на 18-годишния Серкан Юсеин, за когото това бе дебют в титулярния състав. Юношеският национал оправда гласуваното му доверие, а почти всяко негово докосване бе поощрявано с аплодисменти от "жълто-черната" публика, която изпрати на крака Серкан при смяната му в 65-ата минута.

През първото полувреме Ботев бе доминиращият на терена отбор и единствният, който застрашаваше вратата на противника. В 7-ата минута след удар на Доре от фаул, топката рикошира в стената и попадна в Серджан Лукин, който дриблира и шутира с левия крак, Мболи изби, топката обаче попадна в Доре, който също стреля към вратата, но защитник в червен екип изчисти, този път далеч от вратата.

В 10-ата минута опасен изстрел от фаул на Куртеан премина покрай дясната сглобка на вратата на ЦСКА, а малко по-късно отново "осмицата" на Ботев опита удар с глава, който също не намери целта. Алесандру Куртеан имаше и трета ситуация в 24-ата минута, когато след дълъг рейд на Данчо Христов топката попадна в румънското крило, но ударът му се оказа слаб и не затрудни Райс Мболи. Последната ситуация през първото полувреме се откри пред Мариян Огнянов, който се извиси на далечната греда след центриране отдясно и се опита да върне топката в обратния ъгъл, но тя рикошира в тялото на противник и излезе в корнер.

Първата опасна ситуация след почивката бе и първата добра възможност за ЦСКА в мача. Гостите получиха пряк свободен удар почти на границата на наказателното поле, но ударът на Емил Гъргоров профуча покрай вратата на Стаховяк.

В 63-ата минута влезлият на смяна Юнес Хамза издебна находчиво колебаещите се кой да играе с топката Райс Мболи и Джаксън Менди и чукна кълбото покрай излезлия напред вратар, но топката премина на сантиметри встрани от дясната греда. Ботев отново заигра по-добре от своя противник и в 67-ата минута другата резерва Луис Педро се отскубна опасно по десния фланг, но прострелното му центриране към чакащия на голова позиция Хамза бе пресечено от защитник.

В 79-ата минута крилото на "армейците" Тони Силва пропусна и втората добра възможност за своя тим, след като очи в очи със Стаховяк стреля над напречната греда. 

Последва нов натиск на Ботев в последните десет минути, при който Куртеан и Лукин опитаха късмета си, но ударите им не затрудниха Райс Мболи. Юнес Хамза също опита да вкара от малък ъгъл, но и той не сполучи. Така се стигна до допълнителното време на мача. В неговата последна минута Доре напредна по левия фланг и пусна към Алесандру Куртеан, който спря топката и със завъртане около оста си я насочи в долния десен ъгъл, където кълбото срещна дясната греда зад Мболи. 

В заключителните секунди на мача се случи и най-притеснителното нещо в него. В опита си да се пребори за топката в наказателното поле на ЦСКА, голмайсторът на Ботев Феребори Доре получи травма в дясното коляно и конгоанецът напусна игрището на носилка. Степента на контузията му ще стане ясна в следващите дни.

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Серджан Лукин, Сивард Спрокел, Веселин Минев, Серкан Юсеин (65-Филип Филипов), Мариян Огнянов, Алесандру Куртеан, Вандер Виейра (54-Луис Педро), Иван Цветков (56-Юнес Хамза), Феребори Доре

ЦСКА: Райс Мболи, Апостол Попов, Джаксън Менди, Валентин Илиев (71-Пламен Крачунов), Венцислав Василев, Стивън Сънди (77-Борис Галчев), Ивайло Чочев, Тони Силва, Иван Стоянов (74-Неманя Милисавлевич), Емил Гъргоров, Омар Косоко

Съдия: Иван Кирилов

ж.к. Лукин, Доре (Ботев); Василев, Чочев (ЦСКА)