БОТЕВ НА ФИНАЛ СЛЕД ВЕЛИК МАЧ НА АРМИЯТА! 24-04-2019 20:58

Ботев Пловдив се класира на финала в турнира за Купата на България след исторически полуфинал реванш срещу ЦСКА на стадион "Българска армия". "Жълто-черните" влязоха с преднина от 3:2 след първия мач в Пловдив и стигнаха по инфарктен начин до 3:3 в центъра на София, и с общ резултат 6:5 си осигуриха място в битката за трофея, в който ще се изправят срещу съгражданите от Локомотив на 15 май на националния стадион "Васил Левски".

Развоят на събитията в тази паметна вечер не би могъл да бъде описан и от най-изкусния футболен драматург. Ботев изигра брилянтно първо полувреме, в което си осигури аванс от два гола след гениален гол от воле на Тодор Неделев и великолепна атака, завършена от капитана Лъчезар Балтанов. Полувреме, в което възпитаниците на Николай Киров парираха с изключително хладнокръвна и дисциплинирана игра опитите за натиск на вдъхновените от пълния стадион домакини, и паралелно с това организираха няколко вещаещи опасност за противника контраатаки.

Жестоката драма настана след почивката, когато ЦСКА вкара ранен гол, а скоро след това Филип Филипов бе отстранен от игра след много спорен жълт картон. И в числено намален състав "канарчетата" се справиха с опитите за обрат на "армейците" до 75-ата минута, в която падна изравнителното попадение, а домакините се нуждаеха от само още едно, за да вкарат мача в продължения. Тогава се стигна до 85-ата минута, в която реферът Георги Костадинов отсъди още по-пресилено дузпа за "червените", а в протестите срещу решението вдинга директен червен картон на Антонио Вутов.

Дузпата бе реализирана, а трибуните на "Армията" изригнаха превкусващи пълния обрат срещу останалия с 9 играчи "жълто-черен" отбор. И точно тогава сърцатите пловдивски момчета спечелиха правото да изпълняват корнер. Корнер, който изстреля хиляди ботевисти от дъното на ада до самия рай. Тодор Неделев центрира, а Кристиан Димитров с глава изпрати топката в мрежата, за да попари "червената" публика и да хвърли в дива еуфория "жълто-черната" в сектора за гости.

Мач, достоен за челно място в листата на драматичните футболни битки. Мач, който ще се помни далеч напред във времето. Мач, в който остана усещането, че присъстваше и духът на борещият се за живота си легендарен Динко Дерменджиев...

Благодарим Ви момчета! И честито, Ботевисти!

Идва ред на финала...