Ботев на финал срещу Лудогорец за Купата на България! 23-04-2014 18:07

Ботев се класира на финала за Купата на България след победа с 1:0 на реванша срещу Локомотив (София). В първата среща от полуфиналната фаза "канарчетата" победиха "железничарите" с 3:1 и с общ резултат 4:1 се класираха за финала в Бургас.

"Жълто-черните" стартираха по-активно срещата и в първите десетина минути владееха случващото се на терена в столичния квартал "Надежда". В 7-ата минута Юнес Хамза получи пас зад защитата на "червено-черните" и останал сам срещу Божидар Митрев се опита да го прехвърли, но топката се удари в тялото на вратаря на домакините. 5 минути по-късно "железничарите" пропуснаха отлична възможност, след като Искрен Писаров центрира от ъглов удар, а Александър Бранеков прати топката под напречната греда на "жълто-черните", но Адам Стаховяк се намеси отлично и спаси.

Домакините контролираха топката в по-дълъг период от игровото време, но много трудно стигаха до сериозни опасности пред вратата на Стаховяк. В 22-ата минута Том изпрати топката в наказателното поле на "канарчетата", но ударът на Александър Бранеков бе слаб и не затрудни вратаря на Ботев. В 28-ата минута Маркиньос шутира по посока вратата на "жълто-черните", но топката рикошира в защитник на пловдивчани. До края на първата част играта бе разпокъсана между двете наказателни полета и нямаше интересни положения.

В началото на второто полувреме домакините се опитаха да открият резултата и стигнаха до няколко добри ситуации. В 53-ата минута Маркиньос получи топката на добра позиция на около 15-16 метра от вратата на Стаховяк, но Йордан Христов застана с тяло пред капитана на "железничарите" и го парира. 120 секунди по-късно топката бе центрирана в наказателното поле на Ботев и Маркиньос я засече с глава, като само отличната изява на Стаховяк предотврати сигурен гол.

В 59-ата минута Вандер получи топката по левия фланг и пробва центриране, а топката се отклони от ръцете на Елтон, за което главният съдия Георги Йорданов отсъди дузпа. Зад топката застана Юнес Хамза, който с хладнокръвно изпълнение изведе "канарчетата" напред. Този гол вдъхна спокойствие в редиците на "канарчетата" и уби ентусиазма, който беше обвзел домакините след почивката. Възпитаниците на Станимир Стоилов установиха траен контрол върху топката и не позволяваха на съперника си да стига до вратата на Адам Стаховяк.В 81-ата минута влезлият като смяна Георги Сърмов шутира мощно от 22 метра, но топката профуча покрай страничната греда. В даденото от съдията продължение Анисе излъга няколко защитника на Локомотив в наказателното поле и шутира, но Божидар Митрев успя да избие топката.

На финала Ботев ще срещне Лудогорец. Разградчани се класираха трудно за финалната среща, след като на реванша срещу Локомотив (Пловдив) загубиха с 0:1 и с общ резултат 2:1 се класираха в битката за трофея. Двубоят ще се играе в средата на май на ст. "Лазур" в Бургас.