Ботев надделя в градското дерби 20-02-2016 15:00

Ботев стартира втория дял от сезона в "А" група с домакинска победа над градския съперник Локомотив. "Канарчетата" взеха дербито на Пловдив с 1:0, а скъпоценния гол наниза Лъчезар Балтанов още в 8-а минута на двубоя.

Двата отбора излязоха на терена с фланелки в подкрепа на кампанията за набиране на средства за лечението на страдащия от левкемия привърженик на Ботев Николай Попов.

Непосредствено преди първия съдийски сигнал с едноминутно мълчание и аплодисменти бе почетена паметта на легендарния български футболист Трифон Иванов, който бе покосен от инфаркт на 13 февруари.

Повторен дебют с жълто-черната фланелка направи Тодор Неделев, а първия си официален мач за Ботев изигра украинецът Игор Ощипко, който увенча дебюта си с асистенция за попадението на Балтанов.

Ботев показа дисциплина на терена и въпреки трудния успех възпитаниците на Николай Костов държаха развоя на срещата в краката и главите си през всичките 90 минути. 

Гостите влязоха в мача с териториален превес, но бързо бяха ужилени от острите контраатаки, на които Ботев заложи. В 8-ата минута Игор Ощипко пресече пас в собствената половина и след комбинация с Грегъри Нелсън украинецът се озова с топка в крака на левия фланг. Последва пас към Лъчезар Балтанов пред наказателното поле, а халфът демонстрира самочувствие и със силен шут с левия крак от над 20 метра изпрати кълбото в мрежата за 1:0.

Три минути по-късно Серкан Юсеин стреля от подобна дистанция над вратата. 

В 13-ата минута Локомотив създаде и пропусна единствената си чиста голова ситуация, когато удар отблизо на Крум Стоянов срещна дясната греда зад Виктор Голас.

В 17-ата Лъчо Балтанов намери Грегъри Нелсън на стрелкова позиция. Холандецът обаче би встрани от рамката.

В 26-ата, при поредната остра "жълто-черна" атака, Кифуети центрира към Мариян Огнянов, който опита плонж с глава, но топката отново премина встрани от целта.

С това опасностите пред двете врати за първата част се изчерпаха. Освен тях Ботев пропусна да развие по по-добър начин няколко свои атаки с налични празни пространства, а Локомотив създаде напрежение с няколко корнера, при които защитата в жълто-черно се справи добре.

Първият шанс след почивката бе изработен от Йордан Христов в 61-ата минута. Капитанът на Ботев направи близо 50-метров рейд с топката, финтира противник на границата на пеналта и стреля силно по диагонала, но Ел Каруби реагира добре и спаси.

В 67-ата Пламен Крумов отправи и единствения удар в очертанията на вратата на Виктор Голас. Ударът му от фаул обаче не затрудни бразилския страж на "канарчетата".

В 82-ата минута след бързи пасове през ширината на игрището топката се озова в Грегъри Нелсън. Той пусна успореден пас по границата на наказателното поле, Божидар Васев остави топката за Тодор Неделев, но "осмицата" на Ботев не успя да шутира. 

До края гостите опитаха стихиен натиск с изсипани топки, който не доведе до нищо опасно пред вратата на Ботев.

Така възпитаниците на Николай Костов стартираха футболната пролет с важни три точки и ще се подготвят за гостуването си на Пирин следващата неделя, заемайки 6-ото място в класирането с актив от 23 точки.

Съставите...

БОТЕВ: Виктор Голас, Йордан Христов, Радослав Терзиев, Игор Ощипко, Серкан Юсеин (74' Орлин Старокин), Лъчезар Балтанов, Мариян Огнянов, Тодор Неделев (85' Наско Милев), Рахави Кифуети (64' Божидар Васев), Грегъри Нелсън

ЛОКОМОТИВ: Ясеин Ел Каруби, Пламен Крумов, Кирил Котев, Александър Тунчев, Крум Стоянов, Стефан Велев, Мартин Райнов, Айкут Янъков (21' Бирсент Карагарен), Веселин Марчев, Емил Гъргоров, Мансур Гай

Съдия: Георги Кабаков (Пловдив)

ж.к. Ощипко, Васев, Милев (Бот); Карагарен (Лок)

Голмайстор:

1:0 Лъчезар Балтанов (8')