Ботев надви Локомотив в Горна Оряховица 18-02-2017 19:23

Ботев започна с победа пролетния дял от сезона, след като се наложи с 1:0, като гост на Локомотив (ГО). Успехът донесе бразилецът Фернандо Виана, който ознаменува официалния си дебют с жълто-черната фланелка с победен гол в в 9-ата минута.

"Канарчетата" изнесоха много стабилен мач на градския стадион в Горна Оряховица и заслужиха трите точки. Николай Киров бе подредил по отличен начин своите възпитаници в дефанзивен план и противникът успя да затрудни Иван Чворович е една единствена ситуация след статично положение.

В същото време Ботев създаде няколко отлични ситуации и пред вратата на домакините и спокойно можеше да стигне до по-изразителен успех. 

Пловдивчани дръпнаха в резултата още при първата опасна атака. Тодор Неделев разсече с пас по земя отбраната на Локомотив и изведе Омар Косоко, който бе подкрепен от Фернандо Виана. Французинът опита да завърши сам, но бе спрян от вратаря. Топката обаче се озова в краката на Виана, който на празна врата не сгреши и изведе Ботев напред - 0:1.

"Канарчетата" взеха превес и в следващите минути пропуснаха да наклонят везните силно в своя полза. В 15-ата минута след заучено изпълнение на свободен удар Радослав Терзиев свали топката към Виктор Генев, който стреля с глава от упор, но за късмет на домакините ударът се отклони от защитник, което предотврати сигурен втори гол.

В 22-ата минута Фернандо Виана се измъкна с елегантен финт от противник по аутлинията и бе задържан за фланелката, но съдията Николай Йорданов даде знак играта да продължи. 

Още в следващата атака зрителите видяха атака близнак на головата. Неделев пусна в коридор към Косоко, който можеше да завърши сам, но потърси комбинация с Виана. Бразилецът задържа топката пред пеналта, намери място за стрелба, но ударът му профуча встрани от вратата.

В 37-ата минута Иван Чворович с блестяща проява предотврати изравняване. Таранът на Горна Оряховица Муса стреля с глава след центриране от фаул в горния ляв ъгъл, а натурализираният сърбин се разтегна и отклони топката, която срещна и напречната греда.

С това интересните ситуации през първата част се изчерпаха.

След почивката Ботев продължи да държи много далеч от вратата си своя противник, а в 59-ата минута удар от фаул на Тодор Неделев срещна левият страничен стълб.

В 72-ата Омар Кососко проби пред наказателното поле и подаде на Фернандо Виана, който стреля встрани от вратата. 

"Жълто-черните" организираха още няколко хубави атаки, които не доведоха до второ попадение, но и така резултатът бе напълно достатъчен за Ботев да стартира с победа и добро представяне 2017 г.