Ботев обърна Славия за първа победа в шампионата 15-08-2016 23:09

"Ботев" Пловдив се наложи с 3:2 над "Славия" в последния мач от програмата на III кръг в първенството и записа първи пълен успех от началото на сезона. Двубоят, който се игра на новото осветление на "Футболен комплекс Ботев 1912" предложи драматичен развой. 

Гостите от София поведоха в резултата чрез Сердер Сердеров, а с два гола на Тодор Неделев и един на Жоао Пауло "канарчетата" стигнаха до пълен обрат. След 72' минута "белите" останаха с двама души по-малко след червени картони на Димитър Буров и вратарят Марио Кирев. "Ботев" не се възползва от осезаемия си числен превес и върна газта, което доведе до попадение от дузпа на Ивайло Димитров, а Наско Милев пропусна да направи победата по-изразителна, след като стреля в гредата от непосредствена близост в самия край.

В отсъствието на наказания старши треньор Николай Костов "жълто-черните" бяха водени от скамейката от един от неговите асистенти - Енгибар Енгибаров. Той не можеше да разчита на основната си двойка централни защитници Радослав Терзиев и Костадин Стоянов, който отпаднаха от групата за мача заради здравословни проблеми. Така в центъра на отбраната стартираха младокът Кристиан Димитров и поливалентният Стенио дос Сантос, докато в средата на терена за първи път като титуляр започна 18-годишният Асен Чандъров.

В 8' минута "Славия" можеше да поведе след голямо меле на метър пред голлинията, но Георги Георгиев и отбраната пред него с дружни усилия не допуснаха топката на премине линия. Седем по-късно "белите" все пак взеха аванс след удар отблизо на Сердер Сердеров за 0:1.

В 29-ата Ивайло Димитров бе оставен непокрит на чиста позиция, но опитът му за акробатичен удар на нападателят на "Славия" завърши с неуспех.

В 38' минута "Ботев" изравни след добра комбинация между Иван Стоянов и Тодор Неделев, при която капитанът на "канарчетата" преодоля вратаря и от малък ъгъл вкара за 1:1.

Две минути преди почивката Иван Стоянов можеше да направи обрата пълен, но диагоналният му удар мина далеч от целта.

На полувремето в редиците на пловдивчани бяха извършени две промени, като на мястото на Крум Стоянов и Асен Чандъров на терена се появиха съответно Милен Кикарин и Меледже Омнибес.

90 секунди след подновяването на играта Жоао Пауло бе в прегръдките на своите съотборници. Бразилецът се разписа с добавка след мощен шут на сънародника си Фелипе Бризола и избиване на Марио Кирев - 2:1.

Последва червен картон за защитника на "белите" Димитър Буров, който в рамките на около минута си изработи две официални предупреждения и остави своите с човек по-малко в 52' минута.

Въпреки това "Славия" можеше да изравни пет минути по-късно, когато грешка в отбраната на "Ботев" позволи на Йомов да опита прехвърлящ удар сам срещу Георги Георгиев, но за щастие на "жълто-черните" топката не намери рамката на вратата.

В 64' минута "канарчетата" увеличиха преднината си, след като Жоао Пауло спечели дузпа, която Тодор Неделев реализира за 3:1. 

За нарушението си срещу бразилеца вратарят на "Славия" Марио Кирев получи жълт картон, а в 72' минута стражът на "белите" посегна на едно от децата, които гонят топките и заслужено пое преждевременно към съблекалните. 

"Ботев" получи огромното предимство да бъде с двама души повече на терена в последните 20 минути. Противно на очакванията, вместо да опитат да увеличат още повече разликата в резултата обаче, момчетата на Николай Костов свалиха темпото и дори допуснаха попадение в 88' минута. Точен от дузпа бе Ивайло Димитров, който се разписа от бялата точка след нарушение на Наско Милев.

В продължението на срещата Милев можеше да направи успеха на "Ботев" по-изразителен, но уцели гредата на опразнената врата след успоредно подаване на Фелипе Бризола.