Ботев обърна Спартак 2:1 16-02-2011 14:56

Армен Амбарцумян

Ботев Пловдив победи съгражданите си от Спартак с 2:1 в контролна среща на терена в село Черноземен. И трите гола паднаха през второто полувреме, като „жълто-черните” обърнаха мача с две попадения в рамките на 60 секунди. Проверката бе предпоследна за възпитаниците на Костадин Видолов преди началото на първенството. 

Първото полувреме беше равностойно, като и двата отбора имаха шансове да поведат. Още в 5-ата минута Асенов центрира в наказателното поле, но Васко Гуджев не нацели добре топката оставен сам на задна греда. Последваха две хубави подавания на Аргиров, които не бяха оползотворени от Димитър Байрев и Светослав Асенов.

В 18-ата Георги Стоянов бе изведен в чудесна позиция, но ударът на нападателя мина встрани от вратата на Амбарцумян. Малко по-късно Ангел Рахов блокира с тяло шут на Йордан Христов.

Последва нов шанс за Ботев. Курдов намери Стефанов в наказателното поле, той финтира защитник и върна към Танчовски, но капитанът не намери добре топката. В самия край на полувремето Чипчев стреля в ръцете на Амбарцумян и така двата отбора се оттеглиха на почивката без да си отбележат гол.

Второто полувреме започна с опасности пред вратата на Ботев. Първо Мекиков засече с глава центриране от корнер, но изпрати топката в аут, а след това Георги Стоянов направи голям пропуск като от 5 метра не уцели вратата на Амбарцумян.

В 58-ата минута Наско Курдов можеше да вкара, но акробатичният му удар отблизо бе отразен от Стойчев. В следващата атака Спартак поведе. Данчо Христов проби отдясно и центрира в наказателното поле, където току що влезлият в игра Мартин Стефанов с плонж откри резултата 0:1.

10 минути по-късно „канарчетата” стигнаха до равенството по идентичен начин. Асенов центрира отдясно, Курдов овладя на гърди и с удар от въздуха простреля Стойчев за 1:1. Минута по-късно Иван Танчовски направи страхотен рейд през няколко футболисти и изведе Юсеинов, който стреля и с помощта на рикошет оформи крайното 2:1 за Ботев.

В края на мача се стигна до неприятни сцени, след като вратарят на Спартак Стефан Стойчев, който е юноша на Ботев, не издържа на провокациите на привърженик на „жълто-черните” и му налетя. Заформилото се меле продължи кратко благодарение на намесата на футболистите и щабовете на двата отбора.

Съставите на двата отбора:

Ботев: Армен Амбарцумян, Емил Аргиров, Николай Димитров, Ангел Рахов, Костадин Гаджалов, Иван Танчовски, Димитър Байрев, Васил Гуджев, Светослав Асенов, Георги Стефанов, Атанас Курдов (Ирфан Юсеинов, Ридван Хаджифейзула, Владимир Байрев, Петко Фанев, Васил Василев)

Спартак: Стефан Стойчев, Цветан Йотов, Камен Апостолов, Иван Димов, Асен Вълчев, Иван Мекиков, Христо Стаев, Андрей Андреев, Йордан Христов, Филип Чипчев, Георги Стоянов (Чудомир Григоров, Мартин Стефанов, Васил Стефанов, Пламен Коларов)

Снимки от мача