Ботев остава във втората осмица след загуба на Герена 19-03-2017 19:22

„Ботев” (Пловдив) загуби като гост на „Левски” и се прости с шансовете си за участие в първата плейофна шестица кръг преди края на редовния сезон. „Жълто-черните” допуснаха поражение с 0:2 в двубоя от 25-ия кръг на Първа лига с попадения на Роман Прохазка (16’) и Бабатунде Адениджи (63’). 

Така възпитаниците на Николай Киров запазват 7-ото място в класирането с актив от 32 т., колкото има и състава на „Берое”. При победа в последния кръг срещу „Монтана” „канарчетата” ще запазят своята позиция и ще попаднат в група „А” на втората плейофна осмица, в която ще си съперничат именно с монтанци, както и със заелите 10-о и 11-о място в класирането.

На стадион „Георги Аспарухов” Николай Киров заложи на състава от мача с ЦСКА преди няколко седмици. По-доброто полувреме за „жълто-черните” бе първото, в което те създадоха няколко добри възможности за гол, които обаче бяха пропуснати.

В 15-ата минута „Ботев” стигна до двоен шанс да открие резултата. Лазар Марин проби отляво и центрира в наказателното поле, където на чиста позиция с топката се размина Фернандо Виана. Кълбото бе застигнато от Тодор Неделев, който центрира отново, но този път Крум Стоянов не стигна до топката. Причината за това бе, че крилото с №25 бе задържан от противник, но реферите не забелязаха това и оставиха играта да продължи.

В ответната атака домакините наказаха пропусната възможност и Роман Прохазка не остави шанс на Иван Чворович. Словакът засече от движение центриране отляво и с помощта на вятъра изстреля мощен шут в долния десен ъгъл за 1:0.

В 26-ата минута „жълто-черните” можеха да изравнят. Фернандо Виана напредна отдясно и центрира по тревата към Крум Стоянов, който стреля извън рамката.

Три минути по-късно на вратата на пловдивчани бе извършена смяна, след като Иван Чворович напусна с разтежение, а мястото му зае Георги Георгиев.

В 35-ата минута Антонио Аниете стреля от разстояние, но точно в тялото на Георги Георгиев и вратарят на „канарчетата” улови.

В 38-ата „Ботев” проведе много добра атака чрез Балтанов и Вутов, последният намери Крум Стоянов, който успя да елиминира бранител, но се засуети и пропусна да стреля от чиста позиция.

На полувремето Николай Киров пусна в игра Фелипе Бризола за сметка на Крум Стоянов. 

Първият шанс след почивката бе за домакините. В 55-ата минута след центриране от фаул Давид Яблонски бе оставен да стреля с глава от непосредствена близост, но ударът му премина встрани от вратата.

В 63-ата минута „Левски” стигна до втори гол. Грешка в центъра на Неделев доведе до опасна атака, Огнянов центрира прострелно към Адениджи, който отблизо изпрати топката в мрежата за 2:0.

„Ботев” създаде първата си възможност след почивката в 73-ата минута. Неделев центрира на далечната греда към Радослав Терзиев, който стреля с глава в близкия ъгъл, но топката бе лесна плячка за вратаря Кръстев.

Две минути по-късно стражът на „сините” подари топката на Тодор Неделев, който веднага опита да намери опразнената врата от около 25 метра, но топката мина над напречната греда.

В последната минута отново Неделев шутира мощно от фаул от далечно разстояние, с който затрудни вратаря Николай Кръстев, но стражът все пак спаси и запази мрежата си „суха”.

ЛЕВСКИ: 89. Николай Кръстев, 15. Роман Прохазка, 28. Давид Яблонски, 2. Сърджан Лукин, 14. Веселин Минев (82’ 25. Александър Александров), 27. Мехди Бурабия, 70. Георги Костадинов, 18. Антон Огнянов, 7. Франсис Нар (66’ 26. Амаду Сукуна), 20. Антонио Аниете (75’ 12. Божидар Краев), 17. Бабатунде Адениджи

БОТЕВ: 99. Иван Чворович (29’ 22. Георги Георгиев), 2. Цветомир Панов, 18. Радослав Терзиев, 4. Виктор Генев, 24. Лазар Марин, 14. Меледже Омнибес, 17. Лъчезар Балтанов – капитан, 25. Крум Стоянов (45’ 7. Фелипе Бризола), 39. Антонио Вутов (67’ 20. Омар Косоко), 8. Тодор Неделев, 9. Фернандо Виана

Съдия: Волен Чинков