Ботев отстъпи на Славия и записа първо поражение през пролетта 03-03-2016 17:15

Ботев допусна първа загуба от началото на футболната пролет, след като отстъпи с 0:1 като домакин на Славия в мач от 23-ия кръг на "А" група. Единственото попадение в мача реализира Сердер Сердеров в началото на втората част. Въпреки че упражниха натиск и създадоха няколко добри ситуации за гол, "канарчетата" не успяха да стигнат до изравнително попадение и да избегнат поражението.

Николай Костов направи една промяна в състава от мача с Пирин, като на мястото на Кифуети като титуляр започна Божидар Васев.

Първото полувреме не предложи сериозни опасности пред двете врати. "Жълто-черните" владееха повече топката и играта се водеше в по-голямата си част в половината на гостите. При няколко постепенни атаки пред пловдивчани се откриха добри възможности за завършващ удар, но ситуациите не бяха използвани.

В 29-ата минута Ботев получи пряк свободен удар на границата на наказателното поле. С изпълнението му се нае Игор Ощипко, но ударът на украинеца спря в ръката на човек от стената на "белите". Главният съдия Никола Попов обаче подмина ситуацията и не отсъди наказателен удар в полза на Ботев.

В 34-ата минута Карабельов от Славия центрира към Сердеров, но топката бе трудна за него и ударът му с глава премина високо над вратата.

Втората част започна по най-лошия възможен начин за "канарчетата". В 48-ата минута Сердеров бе оставен непокрит в близост до вратата след центриране от левия фланг и след точен удар с глава Славия поведе в резултата.

Ботев тръгна да търси обрат, но срещна добре групиран в собствената половина противник, който спираше набезите на "жълто-черните" пред наказателното си поле. Все пак на няколко пъти отбраната на столичани се пропука, но с няколко добри намеси вратарят Георги Петков запази вратата си суха.

Първо опитният страж извади отличен фаул на Тодор Неделев в 58-ата минута. Малко по-късно и Виктор Голас отрази удар на отскубналия се сам срещу него Ивайло Димитров.

Влезлият на смяна Наско Милев раздвижи играта в атака на Ботев и само липсата на шанс и спасяванията на Петков попречиха на младият нападател да се разпише във втори пореден мач.

В 64-ата минута Ощипко центрира в наказателното поле, където с мощен отскок Милев спечели въздушния двубой с противник, но ударът му с глава спря в ръцете на Петков. Десет минути по-късно Нелсън върна топката към Наско Милев, който стреля без забавяне, но отново рефлексът на вратаря се оказа последна преграда пред изравнителния гол.

В 78-ата минута Петков отрази и удар на Мариян Огнянов, който засече опасно центриране на Данчо Христов отдясно, което бе и последният сериозен шанс пред "жълто-черните".

В заключителните минути от игра за два жълти картона бе отстранен Лъчезар Балтанов, който ще пропусне гостуването на Берое в следващия кръг.

БОТЕВ: Виктор Голас, Йордан Христов, Радослав Терзиев, Милен Гамаков (69' Орлин Старокин), Игор Ощипко, Серкан Юсеин (69' Рахави Кифуети), Лъчезар Балтанов, Мариян Огнянов, Тодор Неделев, Божидар Васев, Грегъри Нелсън

СЛАВИЯ: Георги Петков, Цветомир Панов, Димитър Пиргов, Стефан Велков, Абуд Омар, Емил Мартинов, Янис Карабельов, Борислав Балджийски, Сердер Сердеров (78' Донел Муканза), Дуде Ндонгала (64' Диего Фераресо), Ивайло Димитров (89' Георги Йомов)

Съдия: Никола Попов (София)

ж.к. Ощипко, Кифуети (Бот); Петков, Панов, Омар, Мартинов, Балджийски (Сла)

ч.к. Балтанов (Бот)

Голмайстор:

0:1 Сердер Сердеров (48')