Ботев отстъпи на Верея в последната си контролна среща от подготовката 11-02-2017 00:00

Отборът на "Ботев" загуби незаслужено с 1:3 от "Верея" (Стара Загора) в последната си контролна среща от зимната подготовка, която се игра на клубната база в "Коматево". „Жълто-черните” откриха резултата в двубоя чрез Тодор Неделев в 16-ата минута, но само шест по-късно Илиян Йорданов изравни. В 60-ата минута Георги Андонов изведе старозагорския тим напред, а минути преди края резервата Янислав Иванов сложи точка на спора след красив гол от около 35 метра. 

Въпреки загубата, отборът на "Ботев" бе по-активният тим на терена, като „жълто-черните” пропиляха няколко изгодни положения и удариха греда през втората част. Старши-треньорът Николай Киров заложи на състава от срещата с Оборище преди три дни, в която „канарчетата” победиха с 5:1. 

Двубоят започна с натиск на "Ботев", като "Верея" трудно успяваше да организира атака през първия четвърт час. В 4-ата минута Лазар Марин проби по лявото крило и прехвърли вратаря Караджов, но нямаше футболист в „жълто-черно”, който да засече в мрежата. В 7-ата минута след многоходова атака, преминала през  Косоко, Марин и Неделев, последният отправи удар по земя от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Караджов.

В 11-ата минута дойде и първата сериозна опасност пред вратата на гостите. Антонио Вутов напредна по дясното крило,  който излъга двама от защитата в синьо и пусна успореден на гол линията пас към Виана, който обаче не се възползва максимално от създалата се голова опасност и от 6-7 метра стреля слабо в ръцете на вратаря. Само минута по-късно Лъчезар Балтанов  опита силен удар от около 18-19 метра, а топката мина над напречната греда. 

В 15-ата минута Фернандо Виана бе фаулиран от Елиаш, на около 30 метра от вратата на Караджов. Зад топката застана Неделев, който центрира в наказателното поле на старозагорци, кълбото попадна във Виктор Генев, който центрира на задна греда, но ударът на Терзиев не попадна в очертанията на вратата. Вратарят на "Верея" пробва бързо да върне топката в игра и това му изигра лоша шега. Радослав Терзиев пресече опита за пас и намери с глава Фернандо Виана, който изведе красиво с пета Тодор Неделев на стрелкова позиция, а №8 не сгреши и изведе пловдивчани напред в резултата. 

В 21-та минута последва първа принудителна смяна в състава на Николай Киров. Новопривлечният Антонио Вутов бе заменен от Крум Стоянов. Минута по-късно падна и изравнителното попадение за съперника в първата по-опасна атака за гостите. Здравко Илиев получи пас отдясно и центрира веднага в полето на Иван Чворович, където Илиян Йорданов с глава изравни.

След изравнителния гол отборът на "Ботев" продължи да бъде по-активният отбор на терена и да създава опасни ситуации пред вратата на противника. В 29-ата минута, след добре изпълнен пряк свободен удар от Тодор Неделев, топката попадна на главата на Виктор Генев, който стреля опасно, но не намери очертанията на вратата. 

В 33-ата минута Неделев отново блесна с добър рейд. Техничарят премина без проблем през двама от защитниците в синьо, навлезе в наказателното поле и пусна пас по земя към Виана, който се опита ефектен удар с обръщане на 180 градуса, но топката срещна шпагат на защитник на Верея.

Две минути по-късно нов удар на Виана, след ъглов удар изпълнен от Неделев, премина над вратата на "Верея".  

Втората част започна с две смени в състава на Николай Киров, като на мястото на Иван Чворович се появи Георги Георгиев, а Радослав Терзиев отстъпи своето на Даниел Златков. "Ботев" запази темпото си на игра и продължи да търси гол. В 55-ата минута играчите в „жълто-черно” поискаха дузпа за опасна игра в наказателното поле на "Верея". Балтанов се опита да изведе в коридор фронтално срещу вратата Фернандо Виана, който пое топката, но бе спънат и падна. На противоположното мнение обаче бе главният арбитър Владимир Вълков, който даде сигнал играта да продължи. 

В 57-ата минута Неделев получи одобрението на близо 1000-те привърженици на "Ботев" Пловдив. След комбинация със Серкан Юсеин Неделев напредна и стигна почти до границата на наказателното поле, като пробва силен удар, който обаче Караджов успя да парира.

След един час игра гостите от Верея се добраха до ново попадение в мрежата на "Ботев" Пловдив. Балтанов върна топката към Даниел Златков, който се забави и не успя да изчисти, а връхлитащият Георги Андонов успя да отнеме и да преодолее Георгиев за 1:2. 

След този гол двата отбора направиха няколко смени в съставите си, а „канарчетата” свалиха оборотите в мача. В 64-та минута Балтанов бе заменен от Меледже, а Бризола влезе на мястото на Лазар Марин. Две минути по-късно пред пловдивчани се откри страхотна възможност да изравнят резултата. „Канарчетата” пресираха съперника в половината му, като Омар Косоко получи пас, запази добре топката и намери отлично новото бразилско попълнение Виана, който сам срещу Пламен Колев отправи силен удар в напречната греда на вратата. Последва ефектна задна ножица на Виана, а този път топката срещна тялото на защитник..

В 74-та минута в игра се появи Борис Тютюков, който замени Омар Косоко в нападението на пловдивчани. 7 минути преди края на двубоя старозагорци сложиха точката в спора с гол красавец. Резервата Янислав Иванов стреля технично от около 20 метра, а топката връхлетя право в горния ляв ъгъл на вратата пазена от Георгиев за 1:3.

Само три минути по-късно Неделев можеше да върне едно попадение след силен удар, но стражът на противника се справи с опасната ситуация. Минута след това Неделев бе заменен от Рангел Игнатов, а двубоят се доигра без други сериозни опасности. 

Така "Ботев" завърши зимната си подготовка с 5 загуби, 2 равни срещи и една победа. "Канарчетата" стартират футболната пролет в Първа лига с гостуване на "Локомотив" (Горна Оряховица) на 18 февруари. 

Състав Ботев: 99. Иван ЧВОРОВИЧ, 18.Радослав ТЕРЗИЕВ, 2.Цветомир ПАНОВ, 4.Виктор ГЕНЕВ, 24.Лазар МАРИН, 10.Серкан ЮСЕИН, 17.Лъчезар БАЛТАНОВ - кап., 8.Тодор НЕДЕЛЕВ, 39.Антонио ВУТОВ, 9.Фернандо ВИАНА, 20.Омар КОСОКО