Ботев отново трети след победа над Литекс 28-04-2013 14:11

С гол на Иван Цветков в началото на второто полувреме „Ботев” Пловдив се наложи с 1:0 на „Литекс” и продължи победния си ход в първенството. Двата отбора изиграха завързан мач в горещия априлски следобед пред пълните трибуни на стадион „Христо Ботев”, а победата изкачи тима на Станимир Стоилов на третото място в класирането, на две точки пред ЦСКА, и на седем пред младия отбор от Ловеч.

Наставникът на „жълто-черните” направи няколко промени в сравнение с двубоя срещу „Локомотив” София в предишния кръг. След наказание в състава на „канарчетата” се завърнаха Бобан Грънчаров и Борис Галчев, като последният отново си партнираше с Томаш Иршак в средата на терена, а националът на Македония бе рамо до рамо със Спрокел в центъра на защитата. Като крайни бранители действаха Марлон Перейра и Веселин Минев, а Мариян Огнянов зае обичайната си позиция зад изнесения напред Иван Цветков, докато по фланговете започнаха Тодор Неделев и Луис Педро.

„Ботев” започна агресивно срещата и натисна гостите в началните минути. В първия четвърт час пловдивчани организираха няколко опасни флангови атаки, които завършиха с центрирания на Луис Педро, но не и с удар в очертанията на вратата на Пиргов. В 16-ата минута ловчанлии стигнаха до първа опасност, но Жуниор бе изпреварен преди да успее да шутира.

„Канарчетата" продължиха да доминират и малко по-късно Неделев проби и центрира ниско, но бранител в оранжево изпревари Луис Педро преди да нанесе удар по топката. Последваха два изстрела от разстояние на жълто-черната „осмица”, спасени без проблем от Пиргов. Домакините не се отказваха да търсят гола и в 34-ата минута страхотна комбинация през центъра на защитата  между Неделев, Цветков и Огнянов остави последния сам срещу вратаря, но с решителен шпагат Илия Миланов спаси почти сигурен гол.

В заключителните секунди на полувремето „Литекс” стигна до най-добрата си възможност, след като Ваюши центрира от фаул, а Жуниор отклони топката, която профуча опасно от външната страна на левия стълб зад Стаховяк.

В началото на втората част отново „Ботев” бе по-дейният отбор на терена, като този път „канарите” се възползваха още от първата си добра възможност. Класата на Иван Цветков си каза думата в 57-ата минута, когато Огнянов центрира ниско в пеналта, капитанът на „жълто-черните” пое топката със завъртане около оста си, с което елиминира защитник, и очи в очи с Пиргов хладнокръвно пусна топката в долния ляв ъгъл и взриви трибуните на „Колежа” – 1:0.

В минутите след гола „Литекс” тръгна напред, което отвори пространства в половината им, но домакините не успяха да развият някои отлични възможности за контраатака. Станимир Стоилов опита да освежи отбора, като пусна на фланговете Костадин Дяков и Йордан Христов. Последният опита няколко пробива отдясно, като при един от тях върна топката към Цветков, който от стреля от движение, но покрай гредата.

В заключителните минути „Ботев” се групира в собствената половина, а „Литекс” стигна до няколко ситуации на напрежение пред Стаховяк, но защитата се справи и осигури заслужения успех на жълто-черния отбор.

Фотогалерия от срещата може да видите тук.


БОТЕВ: Стаховяк, Перейра, Спрокел, Грънчаров, Минев, Иршак, Галчев, Огнянов, Неделев (77-Христов), Педро (63-Дяков), Ив.Цветков (89-Костов)

ЛИТЕКС: Пиргов, Стр.Попов, Ил.Миланов, Недялков, Божиков, Ал.Цветков (88-Десподов), Ванжер (76-Цветанов), Г.Миланов, Жуниор (62-Хасани), Ваюши, Иса

Съдия: Цветан Кръстев

Жълти картони: Огнянов, Минев, Христов (БОТЕВ); Божиков, Г.Миланов, Ваюши (ЛИТЕКС)

Репортаж от мача: