Ботев отпадна от Лига Европа с високо вдигната глава и без загуба 08-08-2013 20:31

Ботев отпадна от европейските клубни турнири след равенство 0:0 в мача-реванш от третия предварителен кръг на Лига Европа срещу Щутгарт. Първият двубой между двата тима завърши при резултат 1:1 и заради повече отбелязани голове на чужд терен германците се класират напред.

Възпитаниците на Станимир Стоилов направиха страхотен мач на "Комтех Арена" и бяха изключително близо до отстраняването на представителя на Бундеслигата. Зрителите на препълнения стадион в Аспах станаха свидетели на изключително динамичен двубой, изпъстрен с куп пропуски и завършил с огромен малшанс за "канарчетата". Пред погледа на близо 500 бултраси "жълто-черните" от Пловдив изнесоха много силен двубой, търсиха победата до последната секунда и играта си заслужиха поредица от положителни оценки, включително  от страна на домакините.

Мъри Стоилов избра да започне с единадесеторката от първата среща в Бургас, а избраниците му дадоха тон на мача и още от първите минути елиминираха вероятността от домакински натиск. Ботев бе по-смисленият тим на терена през цялата първа част и успя да създаде доста повече главоболия на своя съперник. "Канарите" действаха добре групирани в средата на терена и използваха всяка възможност за бързи атаки към вратата на Свен Улрих.

В първите минути и двата отбора нямаха чисти положения, като най-опасните ситуации пред вратата на Стаховяк се получиха след няколко опасни центрирания от ъглов удар, но те бяха пропиляни от домакините. В 16-ата минута Тодор Неделев стреля изненадващо от 30 метра, топката тупна пред Улрайх и се удари в тялото му, но със сетни усилия стражът на Щутгарт спаси.

В 23-ата минута "жълто-черните" изпълниха перфектна заучена комбинация от свободен удар, след която Йордан Христов получи топката на аутлинията и центрира остро към вратата, където защитник на домакините изби, а при добавката Неделев нацели играч в бяло.

В 33-ата минута "канарчетата" направиха нов пропуск. Томаш Иршак изведе Тодор Неделев по десния фланг, младокът центрира към Огнянов, който се размина с топката и тя попадна в Анисе, който от паднало положение от 3 метра не успя да стреля и топката бе избита към Ромарио, който шутира, но в тялото на защитник.

В 37-ата минута Траоре стреля от около 22 метра, но Стаховяк се намеси отлично и спаси.

60 секунди по-късно Ботев пропусна най-добрата си голова възможност. Ромарио получи топката на левия фланг, преодоля елегантно защитник на Щутгарт, навлезе в наказателното поле и стреля силно от 15 метра, но Улрайх спаси.

В началото на втората част домакините упражниха натиск и стигнаха до няколко опасности пред Стаховяк. Влезлият като смяна Харник направи няколко добри пробива по двете крила, но със задружни усилия "жълто-черните" успяха да се справят. В 62-ата минута домакините направиха най-сериозния си пропуск, след като центриране отляво бе насочено към Какау, който бе оставен абсолютно непокрит на 5-6 метра от вратата на Стаховяк, но не успя да засече топката.

Усетила "висящия гол" във вратата на  Щутгарт, съдбата реши да подари на всички ботевисти мечтаната еуфория, но само за секунди. В 72-ата минута Неделев намери Христов в наказателното поле, той центрира успоредно на голлинията, Бобан Грънчаров засече топката и я изпрати в мрежата. Ботевистите на стадиона изригнаха, но радостта бе бързо съсечена от флага на асистент арбитъра, който маркира засада при подаването към македонския национал.

В 78-ата минута "жълто-черните" направиха поредния си пропуск. Йордан Христов отне топката на самата аутлиния на Щутгарт, навлезе в наказателното поле и центрира остро към Валери Домовчийски, но капитанът на домакините Тасчъ се хвърли на пътя на топката и успя да я изчисти в корнер. В заключителните минути Ботев хвърли всичко напред и в като централен нападател заигра Бобан Грънчаров, а в заключителните атаки се включи дори и Адам Стаховяк. В самия край на добавеното време полският вратар на "жълто-черните" изрита силно топката напред, тя прехвърли защитата, но отскубнал се сам срещу вратаря влезлият на смяна Луис Педро не успя да вкара така желания гол.

Така Ботев отпадна от Лига Европа, но "канарчетата" не допуснаха загуба във всичките си 6 мача. "Жълто-черните" напускат турнира с актив от 3 победи и 3 равенства и голова разлика 10:2.