Ботев отпадна за Купата след загуба от Локомотив Пд 03-12-2014 00:00

Отборът на Ботев напусна борбата в турнира за Купата на България след загуба като домакин от Локомотив Пд. Канарчетата поведоха с гол на Иван Цветков в 82-ата минута, но голове на Венелин Филипов в 84-ата и Бирсент Карагерен в 90-ата доведоха до победа на гостуващия отбор.

"Жълто-черните" имаха игрово предимство през по-голямата част от мача и създадоха няколко отлични голови възможности пред вратата на противники, от които обаче възпитаниците на Велислав Вуцов не се възползваха. Първата от тях бе още в 15-ата секунда, когато Балтанов центрира към Иван Цветков в наказателното поле, но ударът на капитана с глава мина встрани от вратата. 

В 4-ата минута Огнянов намери с хубав извеждащ пас Лъчезар Балтанов, той шутира силно с левия крак, но Господинов спаси. Отново Балтанов в 29-ата и Момчил Цветанов имаха възможност да открият, но в крайна сметка до гол преди почивката не се стигна, като отборът на Локомотив не създаде нито веднъж напрежение пред Стаховяк.

Второто полувреме започна идентично на първото и само секунди след подновяването на играта Цветков изведе в коридор Мариян Огнянов, но последният бе изпреварен от Господинов. В опита си да стигне до топката полузащитникът на Ботев контузи вратаря на гостите, който бе заменен принудително след тази ситуация.

В 57-ата минута след ниско центриране на Благой Наков, Стаховяк отклони топката, която попадна на крака на Мартин Камбуров. Капитанът на гостите шутира, но Йордан Христов се хвърли на пътя на топката и запази вратата на Ботев суха.

Седем минути по-късно последва нова отлична възможност за Ботев. Тя се откри пред Иван Цветков, който се измъкна от защитата, но опитът му да прехвърли резервният вратар бе неуспешен и топката попадна в ръцете на Витанов.

В 70-ата минута Цветков пусна нов майсторски пас през центъра на "черно-бялата" защита, който изведе Момчил Цветанов срещу вратаря, но нападателят на Ботев бе застигнат точно преди да шутира от защитник, който успя да блокира изстрела.

Така се стигна до драматичната развръзка в края на мача. Ботев най-сетне стигна до гол в 82-ата минута, когато Момчил Цветанов центрира от фаул на далечната греда към Лъчезар Балтанов, той прехвърли топката на обратната греда, елиминирайки вратаря, и за Иван Цветков остана най-лесното - да взриви трибуните с плонж за 1:0.

По ирония на съдбата попадението изигра лоша шега на "канарчетата". Секунди след подновяването на играта топката се задържа прекалено дълго около наказателното поле на Ботев, за да попадне в непокрития Венелин Филипов, който с диагонален удар я изпрати в далечния ъгъл на вратата за 1:1.

Осминафиналния сблъсък тръгна към продължения, но в 90-ата минута Роман Инез върна прекалено слабо топката към Стаховяк. Пасът бе пресечен от Бирсент Карагарен, който елиминира Стаховяк с първото си докосване, а със следващото търкулна топката в мрежата и сложи точка на спора - 1:2.

В оставащите минути Ботев се нуждаеше от два гола, но време за тях нямаше. Съдията подмина нарушение срещу Момчил Цветанов в наказателното поле, а малко по-късно Кабаков изгоди Пламен Николов с директен червен картон, след като защитникът влезе в разправия с противници и рефера.

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Роман Инез, Пламен Николов, Филип Филипов (90' Цветелин Чунчуков), Томаш Иршак, Християн Казаков (65' Владимир Айтов), Лъчезар Балтанов, Мариян Огнянов, Момчил Цветанов, Иван Цветков

ЛОКОМОТИВ: Йордан Господинов (49' Александър Витанов), Богомил Дяков, Ангел Грънчов, Елиан Парино, Венелин Филипов, Янко Сандански, Ванчо Траянов (81' Емерик де Врийзе), Александър Якимов, Бирсент Карагарен, Благой Наков (46' Дани Кики), Мартин Камбуров

Съдия: Георги Кабаков

ж.к. Казаков, Инез, Огнянов, Ф. Филипов (Ботев); В. Филипов, Камбуров, Сандански, Витанов (Локомотив)

ч.к. Николов (90' Ботев)

Голмайстори:

1:0 Иван Цветков (82')

1:1 Венелин Филипов (84')

1:2 Бирсент Карагарен (90')