Ботев Пловдив вкара 5 на сърби в контрола 12-02-2014 18:14

Ботев Пловдив победи сръбския Слобода с 5:1 в предпоследната си контролна среща от лагера в Кипър. Два гола за "жълто-черните" отбеляза младият нападател Цветелин Чунчуков, който записа и асистенции за попаденията на Иван Цветков и Луис Педро. Петият гол бе дело на 16-годишният дебютант Борис Тютюков, който изработи и вкара дузпа при първото си участие за мъжкия отбор на Ботев. Почетният гол за съперника падна в 72-та минута и бе дело на Йованович.

Станимир Стоилов даде почивка на седем от своите футболисти - рожденикът Йордан Христов, както и опитните Веселин Минев, Томаш Иршак, Алесандру Куртеан, Юнес Хамза, Фериборе Доре и Мариян Огнянов, които останаха извън групата за мача. Срещата пропусна и Георги Сърмов, който лекува контузия в прасеца. 

Първият гол за Ботев падна в 14-ата минута, когато Чунчуков проби отдясно в наказателното поле и сервира топката на Луис Педро, който отблизо откри резултата - 1:0. Три минути по-късно при почти идентична ситуация Вандер пусна към Чунчуков, който от 15-16 метра изпрати топката в ръцете на вратаря.

В 20-ата минута Иван Цветков удвои резултата. Опитният голмайстор и капитан на Ботев вкара с глава при добавка след центриране от корнер и удар в гредата на Чунчуков - 2:0. В 37-ата минута Чунчуков изскочи зад сръбската защитата и с елегантен удар прехвърли излезлия да го пресреща вратар, но не уцели рамката на вратата. В самия край на първата част възможност за гол се откри и пред Вандер Виейра, който шутира атрактивно от воле, но заби топката от външната страна на мрежата.

В началото на втората част Цветелин Чунчуков украси добрата си игра с два бързи гола в 53-ата и 55-ата минути. При първото си попадение 19-годишният нападател бе изведен от Божидар Васев, след което преодоля вратаря и от малък ъгъл покачи на 3:0. Вторият гол на Чунчуков бе и най-красивият в мача. Той получи прекрасен пас зад защитата от Иван Цветков, догони топката и с мощен шут от въздуха разстреля вратаря за 4:0.

В 61-та минута пред Сденек Чех се откри възможност да намали резултата, но ударът му с глава бе спасен от Филип Димитров. Отборът на Слобода все пак стигна до гол чрез Йованович, който в 72-ата минута вкара почетното попадение за своя тим с премерен удар в долния десен ъгъл за 4:1.

Веднага след гола на мястото на Чунчуков на терена се появи 16-годишният юноша Борис Тютюков. Голмайсторът на U17 не нуждаеше само от няколко минути, за да открие головата си сметка в мъжкия отбор. В 79-ата минута младокът спечели дузпа за Ботев, а треньорският щаб и опитните му съотборници му направиха реверанс, като му оставиха изпълнението. Тютюков не трепна при изпълнението и с удар в долния десен ъгъл оформи крайното 5:1.  

В самия край на мача друг от младоците - Владо Айтов също можеше да се разпише, но силният му шут от разтояние бе спасен от вратаря на Слобода 

Ботев Пловдив: Адам СТАХОВЯК (46-Филип ДИМИТРОВ), Филип ФИЛИПОВ, Сивард СПРОКЕЛ, Димитър ВЕЗАЛОВ, Артур ЕНРИКЕ, Серкан ЮСЕИН (60-Владимир АЙТОВ), Абел АНИСЕ (49-Божидар ВАСЕВ), Вандер ВИЕЙРА, Луис ПЕДРО, Иван ЦВЕТКОВ, Цветелин ЧУНЧУКОВ (72-Борис ТЮТЮКОВ)

Слобода: Ташич, Миличич, Лурич, Терзич, Васелич, Саломон, Максимович, Пейович, Чех, Лексанич, Боту