Ботев победи Черно море с 2:0 25-09-2013 18:09

Ботев Пловдив се наложи с 2:0 над Черно море в мач от междинния 10-и кръг на „А” група, който се игра на стадион „Христо Ботев”. Победата, която бе доста важна след поражението от Берое в предишния кръг, дойде след попадения на Ромарио Кортзорг преди почивката и Абел Анисе в края на двубоя. В началото на втората част стражът на „канарчетата” Адам Стаховяк спаси дузпа на Симеон Райков.

Станимир Стоилов направи само една промяна в състава от мача в Стара Загора, като на мястото на Костадин Дяков двубоят започна Вандер Виейра.

Първото положение в мача бе за гостите. В 13-ата минута Спрокел изчисти лошо топката, тя попадна на волето на Георги Илиев, който шутира от въздуха встрани от вратата. В 20-ата минута Анисе, Вандер и Ромарио разиграха добре по левия фланг, холандецът проби в наказателното поле и опита да извади топката от аутлинията, но защитник изби в корнер.

В 25-ата минута Ботев откри резултата. Данчо Христов проби по отдясно и центрира ниско в наказателното поле, където Анисе пропусна топката, а Ромарио я насочи в долния десен ъгъл за 1:0.

В 37-ата минута „канарчетата” организираха отлична атака с едно докосване, която изведе Анисе на добра позиция, но ударът на нападателя бе блокиран от шпагата на защитник. След получилия се корнер Томаш Иршак отправи топовен шут, спасен от вратаря Георги Китанов. В отвентата атака и гостите стигнаха до ъглов удар, след който Венков стреля с глава покрай вратата.

В първата минута от допълнителните три на първото полувреме Адам Стаховяк боксира центриране в наказателното поле, след което Венков опита да го прехвърли от 30-ина метра, но вратарят на Ботев се придвижи бързо и отклони топката в корнер, като това бе и последната интересна ситуация преди почивката.

На полувремето в двата отбора бе извършена по една смяна. На мястото на Вандер в игра за Ботев се появи Станислав Костов, докато капитанът на Черно море Георги Илиев отстъпи своето на Бекир Расим.

Секунди след началото на второто полувреме още с първия си контакт с топката Костов напредна към наказателното поле и опита пас в коридор към нахлуващия Ромарио, но защитник изби в корнер. В 51-ата минута младият нападател пусна към Анисе, който шутира от движение, но Китанов изби.

В 56-ата минута гостите пропуснаха дузпа, отсъдена за нарушение на Христов срещу Симеон Райков. Зад топката застана потърпевшият, който стреля силно в центъра на вратата, но Адам Стаховяк спаси и запази преднината на „жълто-черните”.

В следващите минути Ботев създаде напрежение пред Китанов след няколко статични положения, но до гол не се стигна. В 70-ата минута Ромарио опита удар от границата на пеналта, но топката излезе в аут.

В 81-ата минута Анисе се откъсна по десния фланг и центрира остро към Костов, но подаването му бе отклонено от защитник. 

В 87-ата минута Ботев успя да стигне до втори гол. Гостите хвърлиха всички сили напред при едно статично положение, след което топката бе избита напред към Ромарио. Голмайсторът на „жълто-черните” се откъсна сам срещу вратаря от повече от 50 метра, напредна с топката до наказателното поле и пусна вдясно от себе си към подкрепилия атаката Анисе, който на празна врата направи резултата 2:0.

БОТЕВ ПЛОВДИВ: Стаховяк, Христов, Спрокел (63-Джинич), Грънчаров, Минев, Галчев, Иршак, Педро (60-Дяков), Вандер (46-Костов), Анисе, Ромарио

ЧЕРНО МОРЕ: Китанов, Станчев, Котев, А. Александров, Венков, Георгиев (78-Коконов), Бергонси, Райков, С. Александров (53-Младенов), Илиев (46-Расим), Бакари

Съдия: Христо Ристосков

Жълти картони: Минев (Ботев); Котев, Бергонси, Коконов (Черно море)

Голмайстори:

1:0 Ромарио Кортзорг (25’)

2:0 Абел Анисе (87’)