Ботев победи Черно море във Варна в дебюта на Николай Костов 22-11-2015 16:52

Отборът на Ботев постигна ценна победа като гост на Черно море в дебюта на Николай Костов начело на „жълто-черните“. „Канарчетата“ се наложиха с 2:1 на негостоприемния стадион във Варна, като точни за успеха бяха Лъчезар Балтанов (43-ата минута от дузпа) и Нико Варела (72 мин.). Между двете попадения на пловдивчани за домакините се разписа и Матиас Курьор в 59-ата минута.

„Жълто-черните“ показаха коренно различно лице в сравнение с последните мачове и изиграха стабилен мач в морската столица. Възпитаниците на Николай Костов действаха организирано и добре групирани в дефанзивен план, като същевременно непрекъснато тормозеха защитата на „моряците“ с добре организирани контраатаки.

Новият наставник на „канарчетата“ внесе корекция и в игровата схема, като прекрои системата от 4-2-3-1 в 4-1-4-1. Карето защитници пред Виктор Голас бе Йордан Христов, който отново сложи капитанската лента, Даниел Златков, Пламен Николов и Филип Филипов. Като опорен полузащитник стартира Лъчезар Балтанов, пред него действаха Мариян Огнянов и Серкан Юсеин, а по фланговете Рахави Кифуети и Даниел Генов. Атаката на тима в този мач поведе завърналият се след травма Грегъри Нелсън, който непрекъснато ангажираше доста по-здравите физически от него централни защитници на домакините.

Още в 5-ата минута Ботев създаде първата чиста ситуация в мача, когато Филип Филипов бе намерен в дълбочина по левия фланг, защитникът свали топката към Нелсън, който стреля от движение, но в тялото на Георги Китанов. В 21-ата минута след добра комбинация между Даниел Генов и Грегъри Нелсън последният бе фаулиран на метър пред наказателното поле фронтално срещу вратата на Черно море. Зад топката застана Даниел Генов, но ударът му срещна стената пред него.

Първият удар в очертанията на вратата на Ботев нанесе Стенио в 23-ата минута, но неговият шут не затрудни Виктор Голас. Малко по-късно отново Стенио изпробва своя мерник, но топката профуча над напречната греда. Опасен пробив на Андреас Васев, блокиран от „жълто-черната“ защита, бе последното опасно положение пред „жълто-черната“ врата след почивката.

В 35-ата минута Рахави Кифуети осъществи първият си в мача рейд по десния фланг, който завърши с опасно ниско центриране, което не намери негов съотборник. Две минути преди края на полувремето Ботев спечели дузпа след нова добра контра. Лъчезар Балтанов изведе Нелсън по левия фланг, холандецът навлезе в наказателното поле, а финтът му принуди Кулибали да го фаулира, а съдията Ангел Баялцалиев посочи бялата точка. С изпълнението на наказателния удар се нае Лъчезар Балтанов, който не сгреши и осигури аванс на Ботев на почивката.

Второто полувреме стартира с лек териториален превез за Черно море, който доведе до изравнителен гол в 59-ата минута. Педро Еуженио намери с диагонален пас над защитата Матиас Курьор, който от малък ъгъл шутира прецизно от въздуха и изравни резултата. Последваха силни 15 минути за домакините, в които Стенио на два пъти можеше да направи пълен обрат в мача. След като Николай Костов бе направил първата си смяна, пускайки в игра Нико Варела на мястото на Даниел Генов, наставникът на „жълто-черните“ потърси заздравяване на халфовата линия, заменяйки Серкан Юсеин с Радослав Терзиев.

В 72-ата минута „канарчетата“ пресякаха ентусиазма на домакините с нова прецизна контра, атака завършила с попадение на Нико Варела. Уругваецът се разписа след двойно подаване с Мариян Огнянов и точен шут в долния десен ъгъл на Китанов. В 76-ата минута Лъчезар Балтанов завърши поредна опасна акция в „жълто-черно с удар в напречната греда, а малко по-късно Китанов извади опасен шут на Кифуети. В последната минута на мача Живко Петков от Черно море стреля с глава в ръцете на Виктор Голас, а влезлият в самия край на срещата Християн Казаков пропусна да направи победата на Ботев по-внушителна с пропуск очи в очи срещу Китанов.