Ботев победи Етър като гост 08-12-2012 13:59

Ботев постигна трудна победа с 2:1 като гост на Етър в мач от последния кръг на есенния полусезон. Головете за успеха на "канарчетата" отбелязаха Станислав Костов и Тодор Неделев. Попадението на домакините бе автогол на Артур Енрике. Въпреки минималния резултат, "жълто-черните" заслужаваха да спечелят с много по-убедителна разлика, но множеството пропуски пред противниковата врата ги лишиха от това.

Още в 3-ата минута Мариян Огнянов можеше да открие, но стреля в аут от свободен удар. В 10-ата минута Вандер Виейра изведе Станислав Костов сам срещу вратаря, който обаче спаси удара на младия нападател.

В 17-ата минута стражът на "виолетовите" сбърка, като подари топката на Иван Цветков, който бързо намери Вандер, но кариоката пропусна останал очи в очи с Велимирович. 60 секунди по-късно пловдивчани успяха да разпечатат вратата на Етър. След късо изпълнение на корнер Артур Енрике центрира в наказателното поле и Станислав Костов с глава прати топката в близкия ъгъл за 0:1.

Домакините успяха да изравнят само 5 минути по-късно, след като Красен Трифонов центрира от фаул, Артур Енрике се опита да избие топката, но за негово нещастие тя рикошира в гредата и спря във вратата на "жълто-черните" - 1:1. В средата на полувремето феновете на Етър и Ботев дружно запяха в рефренът "Българи юнаци" под аплодисментите на останалата част от публиката на стадион "Ивайло". До края на полувремето Данчо Христов и Вандер Виейра отправиха опасни удари, които обаче профучаха на сантиметри от рамката.

В началото на втората част бе спазена традицията играта да бъде прекъсната заради димна завеса от запалените от бултрасите факли. Ботев продължи да доминира и след почивката, но отново чрез Цветков и Костов бяха пропилени добри възможности за втори гол. Ферарио Спасов започна със смените, като първата от тях бе включването на Тодор Неделев на мястото на Вандер в 59-ата минута. Младежкият национал остана на резервната скамейка, заради контузията, която го измъчваше в продължение на седмица, но след само три минути на терена той натресе напречната греда с плътен шут от десетина метра. "Канарчетата" стегнаха обръча в половината на Етър и опитваха всячески да стигнат до победно попадение. В 74-ата минута Станислав Костов пропусна нов отличен шанс. Неделев пусна през центъра към нападателя, който се измъкна добре от защитата, но ударът му от чиста позиция не намери целта. 

Голът на победата падна в 85-ата минута, когато Тодор Неделев направи отлично двойно подаване с Хабиб Бамого и хладнокръвно реализира петото си попадение от началото на сезона. До края на мача "канарчетата" направиха серия от пропуски, чрез Бамого, Цветков и Петър Атанасов на два пъти. В последната минута пък Станислав Костов нацели за втори път гредата от непосредствена близост. 

След двубоя старши треньорът на "канарчетата" Ферарио Спасов заяви, че спечелените 28 точки са една добра основа за пролетта. Той каза още, че осминафиналният сблъсък за Купата на България срещу Славия все още не е решен и Ботев има сили за обрат, въпреки тежкия пасив от първата среща. Феро благодари и на феновете за подкрепата през целия полусезон, а след мача във Велико Търново бултрасите показаха отношението си към Спасов скандирайки неговото име.

СТАТИСТИКА ОТ МАЧА:

Етър: Велимирович, К. Трифонов (83` Николаев), Месина, Гаджалов, Русев, Садула (16` Макенджиев), Н. Петров, Махамад, Касил, Пивати (72` Хикмет), Саидходжа

Ботев: Христо Иванов, Йордан Христов (71` Петър Атанасов), Асен Караславов, Бобан Грънчаров, Стефан Станчев, Томаш Иршак, Артур Енрике, Мариян Огнянов (75` Хабиб Бамого), Станислав Костов, Иван Цветков, Вандер Виейра (60` Тодор Неделев).

Жълти картони: Петров (Е), Месина (Е), Иршак (Б), Станчев (Б), Огнянов (Б), Атанасов (Б)

Съдия: Николай Йорданов

Фотогалерия от мача вижте тук и тук.