Ботев победи Свиленград с 4:2 в дебюта на Стоилов 19-01-2013 15:02


Ботев Пловдив победи с 4:2 Свиленград в първата си зимна контрола, която бе и неофициален дебют на Станимир Стоилов начело на тима. Двубоят се игра в на централния терен в Александруполис на тежък терен и при постоянен вятър, като той бе наблюдаван от няколкостотин бултраси, пътували до Гърция специално за мача. Точни за „канарчетата” бяха Петър Атанасов, Николай Павлов, Ангел Рахов и Костадин Дяков.

Наставникът на „жълто-черните” заложи на две различни състава в двете полувремена, като на терена въобще не се появиха вратарите Христо Иванов и Ернестас Шеткус, контузеният Веселин Минев и младокът Владо Айтов.

Първото полувреме на вратата на Ботев започна Адам Стаховяк, а в защита отдясно наляво действаха Стефан Станчев, Сивард Спрокел, Бобан Грънчаров и Артур Енрике. Пред тях в халфовата линия си партнираха Боби Галчев и Томаш Иршак, на фланговете бяха Петър Атанасов и Вандер Виейра, а Николай Павлов започна малко зад изнесения напред Иван Цветков. Действията през първото полувреме се развиваха почти изцяло в половината на противника и още в началото удари на Цветков и Галчев бяха блокирани от защитата на Свиленград. Изненадващо на фона на събитията „граничарите” откриха след бърза контраатака с гол на Аян Садъков – младши в 8-ата минута, като това остана единствен удар към вратата на Ботев преди почивката.

Само две минути по-късно „канарчетата” изравниха чрез Петър Атанасов, който се възползва от разбъркване в наказателното поле и отблизо реализира за 1:1. В 22-ата минута Павлов завърши многоходова атака шут на сантиметри над напречната греда. В следващата аката обаче той не сгреши, след като завърши с точен изстрел отлична комбинация по левия фланг между бразилското дуо Вандер  и Артур, като последният се отчете с асистенция за гола – 2:1.


През втората част Станимир Стоилов заложи на същата схема, но със следните изпълнители: Росен Андонов, Йордан Христов, Асен Караславов, Ангел Рахов, Лазар Марин, Костадин Дяков, Тодор Неделев, Станислав Костов и Хабиб Бамого. И отново първото попадение след почивката падна в „жълто-черната” мрежа. Негов автор стана Петьо Димитров, който засече успоредно на голлинията центриране и отблизо изравни за 2:2.

Ботев пропусна няколко добри шанса преди Ангел Рахов да даде нова преднина с гол в 82-ата минута. След изпълнение на корнер топката стигна до защитника и той с глава я насочи във вратата на Свиленград – 3:2. Крайният резултат оформи Дяков в 87-ата минута. Крилото получи хубав пас от Костов на левия фланг, финтира защитник и с нисък удар реализира за 4:2.