Ботев подчини Левски с 2:0 09-03-2013 15:27

 

Ботев Пловдив прекъсна дългата суша без победа над Левски, след като се наложи с 2:0 пред препълнените трибуни на стадион „Христо Ботев”. Жълто-черните на Станимир Стоилов не оставиха шанс на своя противник и с голове на Бобан Грънчаров през първото полувреме и Иван Цветков след почивката стигнаха до заслужен успех в мача.


„Канарчетата” изпълниха заръката на своя треньор и показаха пределна мотивация и много агресия на терена. Пловдивският тим бе добре групиран и не допусна сериозни опасности пред уверения Адам Стаховяк, като същеврменно се използваше всяка възможност за контраатака..

Първият шанс в мача пропусна Тодор Неделев, който в 7-ата минута стреля в стената от удобен за левия му крак пряк свободен удар. Последваха два неточни удара на Мюлдер и Прохазка за Левски, преди Вандер да отправи първия точен удар към една от двете врати, спасен от Пламен Илиев. В 22-ата минута Стаховяк пресече опасно центриране на Гари Родригес, който преди почивката загуби категорично двубоя срещу Йордан Христов.

В 26-ата минута Бобан Грънчаров пропусна първата чиста ситуация в мача, след като засече с плонж центриране от свободен удар, но топката мина на сантиметри покрай страничната греда. Две минути по-късно обаче македонският национал не сгреши. Галчев центрира от корнер, а Бобан засече с глава топката и я изпрати в десния ъгъл на вратата на Левски, за да взриви трибуните на „Колежа” – 1:0.

Малко преди гола между двете агитки се породи напрежение и ситуацията на трибуните за кратко излезе извън контрол. Полицията се справи, но двубоят бе прекъснат до овладяване на ситуацията, заради което Станислав Тодоров даде 4-минутно продължение на първата част.

В третата от тях Тодор Неделев можеше да удвои аванса на „жълто-черните”. Той получи отличен пас от Мариян Огнянов, нахлу в наказателното поле, но се засуети и пропусна да отбележи, а с това приключи и всичко по-интересно преди почивката.

Неделев имаше идентична възможност в началото на втората част, но отново до гол не се стигна, въпреки че и Вандер подкрепи атаката и очакваше пас оставен сам в наказателното поле. В 58-ата минута гредата спаси Левски от втори гол след хубаво изпълнение от фаул на Борис Галчев. В ответната атака Стаховяк се намеси решаващо при разбъркване в полето пред него и изби топката точно преди Родригес да стреля.

В 60-ата минута гостите останаха с човек по-малко след втори жълт картон на Станислав Ангелов. В 64-ата „канарите” вече докосваха победата, след като Иван Цветков вкара за 2:0. Опитният голмайстор на Ботев получи мек пас от Неделев в пеналта и с удар от въздуха забоде топката под напречната греда, разстрелвайки Пламен Илиев.

До края на мача Ботев не изпусна мача от контрол. С числено намален състав Левски стигна само до няколко центрирания, но отбраната пред Стаховяк де безупречна на втория етаж. Победата на „канарчетата” можеше да стане и класическа, но първо Пламен Илиев се намеси при коварно центриране на Йордан Христов, а в края на мача вратарят на гостите спаси и удар на Дяков.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ СРЕЩАТА.


БОТЕВ: СТАХОВЯК, ХРИСТОВ, СПРОКЕЛ, ГРЪНЧАРОВ, ЕНРИКЕ, ГАЛЧЕВ, ИРШАК, ОГНЯНОВ, НЕДЕЛЕВ (82-ДЯКОВ), ВАНДЕР (90-КОСТОВ), ЦВЕТКОВ 

ЛЕВСКИ: ИЛИЕВ, ВЕЗАЛОВ, МИЛИЕВ, ПИНТО (46-ЕЛИ), АНГЕЛОВ, ГАДЖЕВ (70-СИЛВА), ПРОХАЗКА, РОДРИГЕС, РАМОС (82-ЙОРДАНОВ), КАРВАЛЬО


1:0 БОБАН ГРЪНЧАРОВ (28')

2:0 ИВАН ЦВЕТКОВ (64')


СЪДИЯ: СТАНИЛСАВ ТОДОРОВ

Ж.К. ХРИСТОВ, ГРЪНЧАРОВ, ЕНРИКЕ, ИРШАК (БОТЕВ); ИЛИЕВ, МЮЛДЕР, ПИНТО, РАМОС, МИЛИЕВ (ЛЕВСКИ)

Ч.К. АНГЕЛОВ (60')