Ботев подчини Левски, Стивън пак герой 16-07-2018 12:02

"Ботев" Пловдив постигна сладка победа у дома над "Левски" с 1:0 в двубой от 28-ия кръг на Първа лига. "Жълто-черните" изковаха успеха, след като играха с човек по-малко през цялото второ полувреме, а невероятното си представяне през сезона продължава Стивън Петков, който наниза гола на победата в 79-ата минута, само 3 след появата си в игра.

Двата отбора заложиха на предпазлива игра и положенията в мача бяха малко. За сметка на това препълнените трибуни на базата в "Коматево" видяха три греди - две за "жълто-черните" и една за "сините".

Първата от тях бе в 7-ата минута, когато Жоао Пауло завърши светкавична контраатака с топовен шут от малък ъгъл, който разтресе левия страничен стълб на вратата на "Левски".

В 22-ата минута Дуде Ндонгала имаше хубава възможност да застраши Божидар Митрев. Французинът получи пас от Неделев пред наказателното поле и имаше достатъчно пространство, за да опита да преодолее защитника срещу себе си, но избра удар с левия крак, който бе твърде слаб и неточен.

В 28-ата минута гостите изравниха гредите в мача, след като Габриел Обертан стреля в напречния стълб след центриране от десния фланг.

В 41-ата минута "Ботев" остана с 10 души на терена след директен червен картон на Димитър Пиргов. Централният защитник сгреши елементарно като позволи на Обертан да му отнеме, след което фаулира французина и бе отстранен от игра.

В последната минута на полувремето Тодор Неделев бе близо до страхотен гол. Плеймейкърът проби отляво и от много малък ъгъл изстреля неочаквано топката към вратата, а тя срещна дясната греда.

На полувремето Николай Киров замени Дуде Ндонгала с Пламен Димов, а "канарчетата" се групираха в собствената половина и разчитаха изцяло на контраатаки.

Гостите очаквано владееха повече топката благодарение на численото си предимство, но не затрудняваха по никакъв начин отбраната в жълто-черно. 

В 67-ата минута след добра индивидуална изява Жоао Пауло стреля силно отдалеч, а Божидар Митрев изби в корнер.

В 75-ата минута "Левски" пропусна единственото си чисто положение, след като влезлият на смяна Серджиу Буш не уцели вратата от непосредствена близост.

Минута по-късно в игра се появи Стивън Петков, а в 79-ата заби гола, който взриви трибуните. Тодор Неделев центрира брилянтно от десния фланг, Стивън се измъкна от опеката на защитник и с глава прати топката в мрежата за 1:0. 13 гол за тарана, като 10 от тях той бележи в ролята на резерва!

До края "Ботев" удържа без проблем аванса си и взе заслужени три точки. От утре възпитаниците на Николай Киров започват подготовката си за първия полуфинал за Купата срещу "Славия". Мачът е в Коматево във вторник (10 април) от 19:00 ч.

БОТЕВ: 22. Даниел Кайзер, 28. Филип Филипов, 18. Радослав Терзиев, 3. Димитър Пиргов, 24. Лазар Марин, 10. Серкан Юсеин (76' 20. Стивън Петков), 17. Лъчезар Балтанов - капитан, 8. Тодор Неделев, 29. Дуде Ндонгала (46' 70. Пламен Димов), 9. Диого Кампос (58' 7. Фелипе Бризола), 37. Жоао Пауло