Ботев повали Черноморец с 2 гола на "Лазур" 18-08-2013 15:38

Ботев Пловдив спечели с 2:0 гостуването си на Черноморец в мач от 5-ия кръг в шампионата. Попаденията за успеха на стадион „Лазур” реализираха Бобан Грънчаров и Ромарио Кортзорг, а „жълто-черните” играха повече от половин час с човек по-малко, след като Борис Галчев бе отстранен от игра в 58-ата минута.

Мъри Стоилов започна мача с изпитания от евробитките състав. В защита пред Адам Стаховяк действаха Йордан Христов, Сивард Спрокел, Бобан Грънчаров и Веселин Минев, двойката опорни халфове пред тях оформиха Борис Галчев и Томаш Иршак, на фланговете започнаха Тодор Неделев и Ромарио Кортзорг, а Мариян Огнянов бе зад изнесения на върха на атаката Абел Анисе.

„Канарчетата” започнаха ударно мача и още до 12-ата минута си осигуриха комфортен аванс. Двубоя стартира с бърз гол на Бобан Грънчаров, който във втората минута се извиси в наказателното поле след центриране на Неделев от фаул и с глава забоде топката в долния ляв ъгъл за 0:1.

В 4-ата минута Галчев шутира отдалеч в аут. Малко по-късно първия си точен изстрел записаха и домакините, но Адам Стаховяк улови без проблем слабия удар на Петър Атанасов. В 11-ата Неделев и Огнянов направиха двойно подаване в наказателното поле на домакините, завършило с удар на последния, спасен от вратаря на Черноморец.

Още в следващата атака Ботев удвои преднината си с гол на Ромарио Кортзорг. Холандецът вкара на празна врата след пробив и прострелен пас на Абел Анисе – 0:2.

Мадагаскарецът бе в основата и на следващото интересно положение пред вратата на „акулите”, но хубавият му рейд завърши с удар встрани от целта. В 23-ата минута Мариян Огнянов опита фалцов удар отляво към далечния ъгъл, но топката мина покрай страничния стълб.

В 32-ата минута Анисе пропусна отлична възможност да увеличи аванса на „канарчетата”. Нападателят бе изведен от Борис Галчев сам срещу Дашев, но младият страж на „акулите” парира опита на Анисе да го преодолее.

В 35-ата Петър Атанасов проби в наказателното поле на Ботев и стреля от малък ъгъл встрани от вратата. Три минути по-късно „жълто-черните” направиха нов голям пропуск. Огнянов се откъсна от защитата, стигна до аутлинията и върна топката към Ромарио, който овладя на скорост и стреля покрай вратаря, но защитник в син екип изби в корнер на метър пред голлинията.

В 40-ата минута Франсиско Гомес стреля с глава в аут, а в края на полувремето Анисе също не намери целта.

Второто полувреме започна с нова възможност за Ботев. Тя се откри пред Мариян Огнянов но шутът на „жълто-черната” седмица бе избит от защитник.

В 58-ата минута „канарчетата” останаха с човек по-малко на терена, след като Борис Галчев си заработи втори жълт картон за груб фаул в центъра на терена.

В числено намален състав Ботев концентрира вниманието си върху сигурността в защита, а в предни позиции разчиташе на контраатаки.

Домакините все пак успяха да застрашат на два пъти Адам Стаховяк. В първия случай, в 64-ата минута, Фонсека намери Маркиньо на чиста позиция, но десетката на Черноморец не би в аут.

В 70-ата минута Фонсека отклони опасно с глава центриране в наказателното поле пред Стаховяк, но топката мина встрани от лявата греда.

В допълнителното време на мача „канарчетата” Костадин Дяков бе повален в наказателното поле, но дузпа не последва и двубоят завърши при резултат 0:2.