Ботев представи новите собственици 11-05-2016 17:11

ПФК "Ботев" представи официално новите собственици на клуба - бизнесмените г-н Георги Самуилов и г-н Румен Чандъров. Протеклата при засилен медиен интерес пресконференция бе открита от г-н Ангел Палийски, който не скри емоцията си при обявяване имената на двамата благодетели. Преди това президентът на клуба направи встъпителна реч, в която разясни кризисната ситуация, която ръководството на "Ботев" трябваше да разреши през последната година.

„Благодаря на всички, че се отзовахте. Искам да ви се извиня за това, че последните месеци не сме излизали да говорим, но както обявихме по-рано, ще го правим тогава, когато има какво да се каже. Както знаете още юли месец поехме клуба, като първата задача бе да се запознаем с реалното финансово състояние, в което го заварихме. За жалост поехме издръжката на Ботев с доста задължения и в тежка ситуация."

„Набелязахме бързи варианти за намиране на средства, като първото нещо, което имах като условие е да не взимаме пари назаем, а да търсим рекламни договори от фирми свързани с идеята "Ботев", независимо дали са малки или големи. . В крайна сметка на поканата ни се отзоваха 21 фирми, като 8 от тях са т.н. големи корпорации с рекламни договори. Паралелно с това започнахме да търсим хора, които да придобият акциите на клуба."

"Преживяхме много трудни моменти, почукахме на много врати и в крайна сметка успяхме да привлечем двама души, които да се ангажират с голяма част от издръжката на клуба. Искам да благодаря на всички служители на клуба за разбирането за времето в тежкото финансово състояние, в което бяхме изпаднали.”

"Искам да благодаря и на всички тези фирми за помощта, която ни оказаха във вид на рекламни договори, защото без тяхната помощ ние нямаше да оцелеем. Направихме програма за погасяване към кредиторите благодарение на нея. От Нова година клубът диша малко по-спокойно."

"Паралелно с това трябваше да взимаме решения за стадиона – тежки задачи, анализи, срещи, които продължават и към днешна дата. Имах среща с чужди инвеститори и вярвах, че ще намерим правилните хора. Имахме два много критични месеци, това са хората, които стояха плътно до нас и откликваха на нашите желания.  Всичко това благодарение на г-н Чандъров и г-н Самуилов.  Благодарение на тези хора, които участват във финансирането на тези 8 месеца, 65% от кредите са погасени, остава още малко, за което не се притесняваме."

"Много ми се ще още от утре да ги видя с жълтите фланелки убедени, че ще извършват една социална политика и да радват всички вас с действията си."

"Иска ми се това са хората, които ще вдигнат Шампионската купа на страната 50 години след спечелването на последната титла. Още с първите ни разговори и двамата харесаха проекта "Ботев" и искаха да се запознаят със стадиона и всичко около клуба. И се убедиха, че Ботев върви в една правилна посока."

"Новите собственици ще придобият 60%, а 1% остава за Сдружението."

Георги Самуилов и Румен Чандъров заявиха в общ глас, че под тяхно ръководство пътят за "Ботев" е само един - нагоре! Те определиха като основен приоритет завършването на стадион "Христо Ботев".

Георги Самуилов

"След като сме се заели с проекта "Ботев", значи имаме сериозни амбиции. Клубът извървя много труден път, Ангел Палиийски е вложил много сила и енергия, за да запази дейността на "Ботев" и затова искам да отправя едно признание към него. Трябва да има малко разбиране към нас, нужно ни е малко време, за да закараме "Ботев" там, където трябва да бъде. Ще представим плановете си в конкретна програма. В ръководството няма да има големи промени. Феновете трябва да са спокойни, че ще има стадион. В момента анализираме всичко около стадиона, смятам че има някои неща, които трябва да се оптимизират.

Румен Чандъров

Най-важното е да стабилизираме клуба, да положим добра основа и да градим. Иска се малко време, за да сме там където искаме. Реалисти сме. 

Имаме доклада за стадиона. Малко е рано, за да обявим детайли, но със сигурност Ботев ще има стадион. Голям отбор без стадион няма!

Това е бизнес проект, не е само социален. Ние сме най-заинтересовани, повече даже от феновете. Това е нашият ангажимент към клуба, ние не можем да избягаме от него, като собственици. 

Няма да правим гръмки трансфери, наблягаме на ДЮШ, ще има и опитни футболисти. Отбор не се гради за 1 година, приоритет номер 1 е стадиона, разбира се и клуба. 

Ще имаме един нормален бюджет, от който лъха амбиция, но нека да не правим планове. Таванът на заплатите няма да се променя.

Имаме идея кой от футболистите ще остане и кой не, всичко зависи от спортно-техническото ръководство.

Ние подкрепяме Кауза Колежа. Нека да видим колко ботевисти искат стадиона. Спортът е зависим от феновете. Те трябва да покажат, че го заслужават и да го поискат. Искаме членовете на Кауза Колежа да се увеличават. Отворени сме и приветстваме всичко, което е добре за "Ботев".