Ботев премина без проблеми през Септември 23-09-2015 17:52

Ботев Пловдив се класира за 1/8 финалите в турнира за Купата на България, след като се наложи с категоричното 4:0 над втородивизионния Септември Симитли.  Попаденията за „канарчетата“ на стадиона в село Крупник бяха дело на Лъчезар Балтанов (24 и 55), Даниел Генов (51) и Кифуети (82). 

„Жълто-черните“ надиграха по категоричен начин своя противник и можеха да постигнат далеч по изразителна победа, ако не бяха многото пропуски пред вратата на домакините. Ермин Шиляк заложи на състава от гостуването в Разград, като единствената промяна в него бе включването на Нико Варела на мястото на получилия почивка Милен Гамаков. 

Преди почивката „канарчетата“ отправиха цели 10 удара в очертанията на вратата на Септември, като само 1 от тях попадна в мрежата. Негов автор бе Лъчезар Балтанов в 24-та минута. Халфът на „жълто-черните“ се разписа с глава след технично центриране с външен фалц на Нико Варела и удар към левия ъгъл на вратата пазена от Христов. 

Младият страж на втородивизионния тим направи няколко отлични спасявания, като отрази удари на Даниел Златков, Божидар Васев и Александър Колев, който на три пъти, само в рамките на първото полувреме, пропусна да се разпише сред гол-майсторите.  

В първите 45 минути домакините не успяха да застрашат нито веднъж вратата на Виктор Голас, а пропуските на „жълто-черните“ ги лишиха от по-убедителен аванс преди почивката. 

За разлика от първата част „канарчетата“ показа по-точен мерник в началото на второто полувреме и успяха бързо да решат мача в своя полза. В 51-та минута Божидар Васев пусна чудесен извеждащ пас през центъра на защитата към Даниел Генов, който останал сам срещу вратаря стреля технично в долния ляв ъгъл за 0:2. 

Три минути по-късно преднината на пловдивчани стана класическа след ново попадение на Балтанов. Сърцатият халф отбеляза гол-близнак на първото си попадение, като този път точният му удар с глава дойде след прецизно центриране на Йордан Христов от дясно. 

След този гол в игра за Ботев се появиха Жоел Чибамба и Рахави Кифуети, които замениха съответно Алекс Колев и Даниел Генов. Малко след появата си на терена Чибамба записа 2 неточни удара, а по-късно двамата тъмнкожи футболисти направиха по един последователен пропуск пред вратата на Христов. „Канарчетата“ постепенно свалиха темпото, но продължиха да имат пълно надмощие на терена. 

В 82-та минута Куфуети направи двойно подаване с Балтанов на границата на наказателното поле и с нисък удар покрай вратаря вкара първия си гол за Ботев, покачвайки резултата на 0:4. В 89-та минута Нико Варела можеше да направи победата на „жълто-черните“ още по-изразителна, но ударът му от пряк свободен удар среща напречната греда.  

Така Ботев премина без особени затруднения първото стъпало в тазгодишното издание в турнира за Купата на България и ще очаква да разбере името на съперника си за 1/8 финалите. 

СЕПТЕМВРИ Симитли: Васил Христов, Анатоли Лулейски, Даниел Младенов, Димитър Петков, Илиян Христов, Костадин Кацимерски, Никола Радулович, Методи Илиев, Радослав Бачев, Любомир Гуцев, Любомир Илиев

БОТЕВ Пловдив: Виктор Голас, Йордан Христов, Даниел Златков, Пламен Николов, Лазар Марин (71' Филип Филипов), Орлин Старокин, Лъчезар Балтанов, Божидар Васев, Даниел Генов (65' Рахави Кифуети), Нико Варела, Александър Колев (58' Жоел Чибамба)