Ботев продължава напред, девети пореден мач без загуба в Европа 10-07-2014 23:18

Ботев победи Либертас (Сан Марино) и във втория мач от първия предварителен кръг на Лига Европа. "Канарчетата" се наложиха с 2:0 след голове на Алесандру Бенга в 65-ата минута и Филип Филипов в 87-а минута. Така с общ резултат 6:0 продължават напред в турнира Лига Европа, където следващата седмица (на 17 юли) ще срещнат австрийския Санкт Пьолтен. Първият двубой ще се играе на стадион "Лазур" в Бургас. 

Реваншът с Либертас е девети поред в европейските турнири, след който "жълто-черните" нямат записана загуба. Той се разви по идентичен на първия двубой начин, когато "жълто-черните" се наложиха над своя съперник с 4:0. Канарчетата не успяха да отбележат гол през първата част, като имаха доста добри положения пред вратата на Симончини чрез Луис Педро, Иван Цветков и Алесандру Бенга. 

Още в 7-та минута Бенга имаше възможност да порази вратата на Либертас с удар с глава, след пас на Цветков, но вратарят се разтегна и изби битата от румънеца топка. В 19-та минута Педро премина необезпокояван през защитата на домакините и много красиво, с прехвърлящ пас пусна топката към далечната греда, но за съжаление капитанът на Ботев не успя да стигне до нея, а тя мина само на сантиметри от страничния стълб. 

Минута по-късно играчите на Ботев успяха да сътворят много добра многоходова атака. Сърмов пусна пас през центъра към Иршак, който преодоля двама защитници на Либертас и с нов пас изведе Педро от дясно на вратата на Симончини. Холандското крило на Ботев върна жеста на Томаш, който опита удар от точката на дузпата, но топката му "избяга" и отиде право във вратаря. 

В 33-та минута отново Педро пусна прехвърлящ пас към Цветков, който с глава можеше да простреля вратаря на Либертас, но за късмет на домакините топката отново не попадна в очертанията на вратата. До края на първото полувреме опасностите се редяха единствено пред Симончини. 

С началото на второто полувреме Ботев започна със смяна - Божидар Васев влезе на мястото на румънския халф Алесандру Куртеан. 

В 53-та минута Ботев беше най-близо до това да открие резултата, но удар на Цветков срещна гредата на вратата на Либертас. 

3 минути по-късно Георги Сърмов опита директен обстрел от около 25-30 метра към вратата на противника, но ударът му мина встрани от вратата. Последва сериозен натиск на "жълто-черните".

В 61-та минута Цветков пусна прехвърлящ извеждащ пас към Христов, след който последва ъглов удар за "канарчетата". В най-чистото положение до този момент в срещата, Цветков центрира от корнер, където с топката се разминаха куп футболисти в "жълто", а оставен непокрит Радослав Терзиев имаше отлична възможност първи да се разпише в двубоя, но не успя да насочи добре кълбото и то излезе в аут. 

Две минути по-късно Ботев се възползва от нов шанс пред вратата на противника. След ъглов удар Васев сложи топката на главата на Бенга, който я прати в далечния ъгъл от непосредствена близост за 0:1. 

4 минути по-късно пред Терзиев се откри възможност да удвои резултата, но Симончини изби. Последва опит за добавка на Бенга, но румънецът не успя да стигне до топката. 

В 88-та минута Ботев стигна и до второ попадение в срещата. Филипов вкара гол в мрежата на Симончини след отлично подаване на Мариян Огнянов. Седмицата ни приспа защитата на домакините, видя откъсващия се Филипов и с прехвърлящ пас го намери отлично. Филипов остана сам срещу вратаря и пусна топката покрай него за 0:2.

"Канарчетата" бяха подкрепяни през цялото време от над 100 бултраси, които пропътуваха разстоянието до Сан Марино с автобус и няколко коли. 

Либертас (Сан Марино): Алдо Симончини, Мануел Молинари, Пало Рокети, Мирко Факондини, Давиде Симончини (к), Марко Рости, Енрико Голенучи, Джан Лука Морели, Филипо Антонели, Лука Риджи, Даниеле Роки (12. Масимо Франчиони, Амдреа Бензенути, Николо Зенаро, Даниеле Анджели, Микеле Роси, Кристиан Торели, Мирко Гиарди) 

Треньор: Роберто Маркучи

Ботев Пловдив: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Алесандру Бенга, Радослав Терзиев, Филип Филипов, Томаш Иршак, Георги Сърмов (72'), Мариян Огнянов, Луис Педро (87'), Алесандру Куртеан (45'), Иван Цветков (к) (Росен Андонов, Серкан Юсеин (87'), Ромарио Кортзорг, Цветелин Чунчуков (72'), Божидар Васев (45')

Треньор: Марин Бакалов