Ботев продължава в Лига Европа след голов рецитал 11-07-2013 19:27

Ботев Пловдив се класира за втория предварителен кръг на Лига Европа, след като разгроми с 5:0 Астана на стадион „Лазур” в Бургас. След успеха си от първия мач, с общ резултат 6:0, жълто-черните” очакват срещата си с босненския Зрински Мостар в следващия етап от турнира. След трудни първи 45 минути на двубоя в Бургас, възпитаниците на Станимир Стоилов не оставиха съмнения в превъзходството си и след почивката изнесоха истинско атакуващо шоу, в което реализираха 5 безответни гола.

Футболистите посветиха победата на привърженика на Ботев Йордан Стайков, който пострада тежко при пътно-транспортно проишествие по пътя към Бургас. След края на двубоя играчите Ботев взеха разпънатия на една от оградите на "Лазур" транспарант с текст: "Данчо, бъди силен! Ние сме с теб!", като по този начин оказаха подкрепа към верния фен на "жълто-черните".

На терена, въпреки категоричния краен резултат, двубоят започна трудно за пловдивчани. През първото полувреме "канарчетата" заложиха на сигурна игра, с дълго притежание на топката и малко рискове в атака. Момчетата в жълто-черно не позволиха на гостите да създадат опасности за Адам Стаховяк, но в същото време и пред другата врата интересните моменти бяха рядкост. Все пак футболистите на Станимир Стоилов достигнаха до две добри ситуации в първите 15 минути, дошли след статични положения.

Първо Йордан Христов засече с глава центриране на Галчев от свободен удар, но изпрати топката в ръцете на Ненад Ерич. Малко по-късно, отново Галчев центрира отлично от ъглов удар, а Бобан Грънчаров и Анисе си попречиха взаимно и пропуснаха да отбележат от чиста позиция. В 28-та минута Кояшевич отправи единствения точен удар за гостите, който обаче бе слаб и не затрудни Стаховяк.

В 30-тата минута дойде първият преломен момент в срещата, след като Исмалхан Куат си заработи два жълти картона в рамките на няколко минути и остави Астана с човек по-малко на терена. Възпитаниците на Станимир Стоилов използваха численото си предимство и моментално натикаха противника пред собственото му наказателно поле, затягайки постепенно обръча около него.

В 34-та минута Ромарио шутира отдалеч в ръцете на вратаря, а при следващата атака Ботев стигна и до най-чистото си положение преди почивката. Огнянов намери в коридор Вандер в наказателното поле, но бразилецът не уцели вратата останал очи в очи с Ерич. В 41-та минута на мача силен удар на на Иршак бе блокиран от вратаря, а в последните секунди на полувремето чешкият халф опита нов шут, но този път над вратата.

На полувремето Станимир Стоилов замени Ромарио с Тодор Неделев, който малко по-късно се оказа в центъра на вихрушката пред вратата на Астана.

Преди нея обаче гостите пропуснаха единствения си голов шанс. В 49-ата минута Фокси бе оставен непокрит в наказателното поле, но Стаховяк показа отличен рефлекс и изби удара му от въздуха.

От тук до края на двубоя Ботев бе пълен господар на терена и поднесе на страхотната си публика голово шоу, придружено с красиви изпълнения.

Всичко започна с шеметните три минути между 54-ата и 57-ата, в които "канарчетата" решиха мача с три бързи гола. Първият от тях падна в 54-ата минуа, когато голмайсторът от първия мач Томаш Иршак пусна отличен пас в "чешка уличка" към Веселин Минев, а капитанът на Ботев с успореден пас поднесе на Мариян Огнянов удоволствието да завърши атаката по учебник с точен удар за 1:0.

Още преди да е стихнала радостта по трибуните Огнянов подхвана нова атака, пусна вдясно към Неделев, младежкия национал влезе на скорост в пеналта, където бе фаулиран от защитник, а черногорският съдия Павле Радованович посочи бялата точка. Зад топката застана Вандер, който хладнокръвно удвои резултата - 2:0.

Буквално в следващата атака кариоката проби през центъра и намери Анисе в наказателното поле, той шутира в лявата греда, а Тодор Неделев с удар от близо направи резултата класически - 3:0.

Последва кратко затишие пред вратата на гостите, но само до 70-ата минута, в която Ненад Ерич бе подложен на истински обстрел. Първо вратарят на Астана спаси хубав шут на Огнянов, а след центрирането от получилия се ъглов удар Неделев отправи топовен шут от воле, който отново бе боксиран от Ерич и ново спасяване на стража на Астана след прехвърлящ удар на Огнянов. Секунди по-късно обаче вратарят нямаше какво да направи. Веселин Минев центрира от левия фланг, а Бобан Грънчаров надскочи двама противници и с глава заби топката в мрежата за 4:0.

Крайното 5:0 оформи Тодор Неделев в 74-ата минута. Младежкият национал се разписа след образцово двойно подаване с Мариян Огнянов и майсторски удар по тревата в близкия ъгъл. Неделев бе близо и до първи хеттрик в професионалната си кариера, но напречната греда го раздели от третото му попадение след мощен далечен шут в последната минута на двубоя.