Ботев разгроми Черноморец с 6:1 24-11-2013 16:21

Ботев победи с 6:1 Черноморец в мач от 18-ия кръг на „А“група. „Жълто-черните“ доминираха тотално през целия двубой и заслужено добавиха нови 3 точки към актива си. Футболистите на Ботев излязоха с фланелки с надпис „Данчо завинаги един отнас“, в памет на починалия привърженик на "канарчетата" Йордан Стайков, а двубоят започна с минута мълчание.

Въпреки домакинското надмощие в началото първият точен удар в мача нанесе Лъчезар Балтанов, който шутира от границата на наказателното поле в ръцете на Адам Стаховяк. В ответната атака Ботев стигна до първото си положение, след като Вандер изведе зад защитата Томаш Иршак, но вратарят на Черноморец блокира удара. Публиката на стадион "Христо Ботев" запази трауроно мълчание до 12-ата минута, когато бултрасите вдигнаха специална хореография в памет на Йордан Стайков, а целият стадион се изправи на крака. 

"Жълто-черните" откриха резултата в 19-ата минута, когато Артур Енрике центрира отляво, а Абел Анисе с летящ плонж изпревари вратаря на близката греда и изпрати топката в мрежата за 1:0. В 26-ата минута Гамаков стреля от разстояние, но Стаховяк изби силния шут на халфа на Черноморец.

В 35-ата минута Абел Анисе вкара втория си гол в мача. Той бе изведен отлично през центъра от Иван Цветков и очи в очи с Янко Георгиев отбеляза за 2:0. Малко по-късно отлична многоходова комбинация с едно докосване бе на път да изведе Георги Сърмов сам срещу вратаря, но халфът не успя да поведе добре топката и бе блокиран от защитник в син екип. В края на полувремето стражът на "акулите" изби силен удар на Вандер Виейра, топката попадна в Ромарио, който опита технично да намери далечния ъгъл, но не уцели вратата.

„Жълто-черните“ стартираха отлично втората част и в 48-ата минута Вандер намери в коридор Ромарио, който чукна топката под плонжа на вратаря за 3:0. 3 минути по-късно гостите намалиха резултата чрез Амари, който бе изведен от Петър Атанасов сам срещу Стаховяк и намали на 3:1. В 55-ата минута "канарчетата" си върнаха аванса от три гола, след като Ромарио центрира отляво, защитник на гостите не успя да изчисти и Сърмов отблизо направи 4:1.

В 68-ата минута удар на Артур Енрике от малък ъгъл срещна гредата, топката попадна в сънародника му Вандер в други край на наказателното поле, откъдето бразилецът центрира и Ромари с глава вкара втория си гол в срещата за 5:1. 5 минути по-късно Амари отправи изключително красив и опасен удар към вратата на Стаховяк, а топката срещна десния страничен стълб на вратата.  В 82-ата минута влелият на смяна Луис Педро получи топката на границата на наказателното поле на "акулите" и с нисък удар в долния десен ъгъл оформи крайното 6:1.

Съставът на Ботев: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Бобан Грънчаров, Веселин Минев, Артур Енрике (75` Сивард Спрокел), Томаш Иршак, Георги Сърмов, Ромарио Кортзорг, Вандер Виейра (71` Борис Галчев), Абел Анисе, Иван Цветков (59` Луис Педро)