Ботев разгроми Локомотив ГО в най-добрия си мач от началото на сезона 17-09-2016 20:07

"Ботев" Пловдив постигна изразителна победа в домакинството си на "Локомотив" ГО в двубой от VII кръг на Първа професионална лига. "Жълто-черните" изиграха най-добрия си мач от дълго време насам и се наложиха с 4:0 над своя опонент, като резултатът можеше да е още по-внушителен. Пловдивчани реализираха по две попадения във всяко полувреме. С първия си хеттрик в българското първенство се отличи бразилецът Жоао Пауло (22', 31', 69'), а другият гол бе дело на Серкан Юсеин (59').

"Канарчетата" демонстрираха отдавна невиждано настроение в играта си, с много разнообразие в атака и солидно представяне в дефанзивен план. Треньорът Николай Киров промени схемата и вместо досегашната 4-2-3-1 "жълто-черните" действаха с класическата постройка 4-4-2. Тандемът в предни позиции бе Жоао Пауло и Иван Стоянов, които действаха много раздвижено и комбинативно в атака. Отлични изяви имаше и в халфовата линия, където за първи път като титуляр започна Меледже Омнибес, заедно с Фелипе Бризола, Серкан Юсеин и капитанът Тодор Неделев, който блесна с две асистенции и удар в гредата. Отляво в защитата се завърна Крум Стоянов, на другия бек стартира Цветомир Панов, а централната двойка защитници пред Георги Георгиев оформиха Даниел Златков и Радослав Терзиев.

"Ботев" започна агресивно мача и още в 5-ата минута Серкан Юсеин се откъсна сам срещу вратаря, но бе повален от защитника на гостите Мартин Кавдански. Изненадващо обаче главният съдия пожали бранителя и му показа само жълт картон. Първото положение дойде в 19-ата минута, когато след пас на Неделев Жоао Пауло стреля над вратата. Три минути по-късно отново двамата сътвориха първото попадение в мача, след като бразилецът оползотвори извеждащо подаване на Неделев и с диагонален удар откри резултата - 1:0.

В 31-ата минута поредната бърза комбинация откри пространство за Жоао Пауло в половината на "Локомотив", нападателят на "Ботев" надбяга своя пазач и с удар покрай вратаря увеличи на 2:0.

Пет минути по-късно Тодор Неделев навлезе в наказателното поле с индивидуален рейд и с мощен удар с десния крак разтресе напречната греда.

В 39-ата възможност се откри и пред Иван Стоянов, но Николай Банков успя да отклони топката с върха на пръстите си и предотврати сигурен нов гол във вратата си. Веднага след изпълнението на корнера гостите пропуснаха най-добрата си възможност в срещата. Те организираха бърза контраатака, в края на която Матиас Курьор получи шанс да вкара от 3-4 метра, но с котешка реакция Георги Георгиев направи ключово спасяване и осигури на "жълто-черните" комфортен и заслужен аванс на почивката.

Първият шанс след почивката откри отново пред Жоао Пауло, който бе изведен от Неделев на стрелкова позиция, но не намери целта.

В 58-ата минута отново Неделев опита да намери на празна врата голмайсторът в този двубой, но подаването му бе пресечено от защитник. Минута по-късно обаче Серкан Юсеин с премерен удар от около 20 метра изпрати топката в долния ляв ъгъл на вратата и въпреки, че вратарят успя да стигне до топката в крайна сметка тя спря в мрежата му за 3:0.

В 62-ата минута Мартин Кавдански все пак бе отстранен от игра, след като си заработи втори жълт картон и остави отбора си в числено намален състав. Въпреки това четири минути по-късно гостите можеха да намалят след удар на Стефан Цонков с глава, който премина на сантиметри встрани от вратата.

В 69-ата минута Жоао Пауло оформи своя хеттрик. Бразилското шило в състава на "Ботев" бе изведен по брилянтен начин от Тодор Неделев и сам срещу Банков направи резултата 4:0.

След четвъртото попадение Николай Киров пусна в игра последователно Даниел Кутев, Милко Георгиев и 18-годишният дебютант Петър Чалъков. В заключителните минути юношата Георгиев можеше да реализира първия си гол за представителния тим, но ударът му мина встрани от дясната греда на вратата.