Ботев разгроми Пирин ГД с 5:0 13-04-2013 19:48


„Ботев” Пловдив записа категорична победа над „Пирин” Гоце Делчев в двубой от 22-ия кръг на „NEWS7 футболно първенство” и прибави нови три точки в актива си. По два гола за „жълто-черните” реализираха Луис Педро и Тодор Неделев, а веднъж се разписа Мариян Огнянов.


„Канарчетата” имаха пълно надмощие и пропуснаха още няколко изгодни ситуации пред вратата на гостите, като в две от тях и гредите се бяха помощник на стража на „Пирин” Абди Абдиков.

Лошата новина за Станимир Стоилов в топлия съботен следобед бяха принудителните смени на Вандер Виейра и игралият не напълно възстановен Сивард Спрокел. Бразилецът напусна терена още в средата на първото полувреме заради мускулна травма, а в началото на втората част Спрокел усети болка в аддуктора и също се наложи да напусне терена.

„Ботев” взе инициативата още в първите минути на двубоя и постепенно натика съперника дълбоко в неговата половина. Първите опасности пред вратата на гостите дойдоха след няколко флангови атаки, с които защитата на неврокопчани успя да се справи.

Обрачът около наказателното поле обаче се стягаше, а в 25-ата минута зрителите станаха свидетели на почти куриозна ситуация, при която топката по чудо не влезе във вратата на „Пирин”. Иван Цветков засече с глава центриране от свободен удар, след което топката срещна последователно лявата и дясната греда, върна се в малкия пеналт, където се разигра истинско меле, при което удари на Спрокел, Костов и Педро бяха блокирани от стената от бранители пред голлинията.

Тази ситуация даде началото на поредица от голови положения за „жълто-черните”, като при първите две от тях Костов и Педро бяха изпреварени в последния момент преди да шутират. Точно двамата обаче изработиха първия гол в мача в 33-ата минута, когато младият нападател пусна извеждащ пас през центъра на защитата към Педро, а останал очи в очи с вратаря холандецът пусна топката под плонжа му и откри – 1:0.

Още в следващата атака Костов бе близо до гола, но шутът му с левия крак мина встрани от вратата. Минута по-късно резултатът вече бе 2:0. Луис Педро отново се измъкна от отбраната на гостите и стреля от наказателното поле, Абдиков изби, но влезлият на смяна Тодор Неделев бе на правилното място и отблизо опъна мрежата за втори път.

В 40-ата минута Костов елиминира защитник и центрира към Цветков, който отблизо изпрати топката в напречната греда. Две минути по-късно Неделев центира от корнер, а Костов стреля с глава покрай вратата и така напечените ситуации за първата част приключиха. В нея гостите се задоволиха с два-три неточни удара от разстояние, без да застрашат сериозно вратата на Стаховяк.

Три минути след почивката авансът на „Ботев” стана класически, а автор на гола бе Мариян Огнянов. „Седмицата” на „канарчетата” посрещна пред пеналта избита от защитата топка и със силен удар с левачката вкара красиво за 3:0. В 58-ата минута Огнянов отне топката в средата на терена и пусна наляво към Неделев, който центрира по земя към Костов, но той отново нямаше шанс и успя да засече топката дотолкова, че да я прати в аут.

В 65-ата последните двама размениха ролите си и този път Костов пусна напречен пас между защитата и вратаря и за Неделев нямаше проблем да реализира втория си гол в мача и девети в шампионата за 4:0.

В 76-ата Лапатанов можеше да намали резултата, но ударът му от дистанция срещна напречната греда. Малко преди това пък Адам Стаховяк спаси удар на Веселин Марчев. В последните двадесетина минути „канарчетата” видимо свалиха темпото, но въпреки това стигнаха и до пети гол в допълнителното време на мача. Луис Педро влезе в наказателното поле отляво и след като Абдиков отрази първия му удар, при добавката „лалето” не сгреши и направи резултата 5:0.

Фотогалерия от мача


БОТЕВ: Стаховяк, Перейра, Спрокел (53-Христов), Минев, Артур Енрике, Галчев, Огнянов, Цветков (77-Павлов), Педро, Вандер (22-Неделев), Костов

ПИРИН ГД: Абдиков, Дреновички, Гуцев, Пиргов (69-Киров), Фиданин, Витанов, Лазаров (46-Лапатанов), Панайотов (55-Петров), Марчев, Хазуров, Близнаков

Съдия: Георги Йорданов

Жълт картон: Галчев (БОТЕВ)

1:0 Педро (33)

2:0 Неделев (35)

3:0 Огнянов (48)

4:0 Неделев (65)

5:0 Педро (90) 

Репортаж от мача: