Ботев рухна у дома, 0:3 от Левски 23-11-2014 00:00

Ботев допусна тежка домакинска загуба, след като отстъпи с 0:3 от гостуващия Левски. Двата отбора изиграха нервен мач, изпъстрен с нарушения и картони, включително по един червен за всеки от противниците. Всички попадения паднаха през второто полувреме, в което отборите играха в числено намален състав. В последната минута на първата част за два жълти картона от игра бе отстранен Божидар Васев, а в началото на втората с директен червен картон към съблекалните пое и Луис Педро.

Ботев предложи посредствен футбол на изпълнените до краен предел горещи трибуни на клубната база. "Канарчетата" играха хаотично, а и отстъпиха категорично в единоборствата. Въпреки това домакините можеха да вкарат мача в друго развитие. "Жълто-черните" имаха първите добри шансове в срещата, но не се възползваха от тях, след което отстъпиха инициативата на противника и логично се стигна до поражението.

Първият удар по посока на една от двете врати бе дело на Георги Сърмов, който във 2-ата минута обстрелва рамката зад Адам Стаховяк от разстояние, но топката мина покрай левия страничен стълб. 

В 7-ата минута домакините поискаха дузпа, след като защитник избута с ръце Цветелин Чунчуков в опита му да играе с глава при центриране в наказателното поле, но реферът не посочи бялата точка. 

Минута по-късно Йордан Христов нахлу опасно в пеналта на гостите. Последва остро центриране на десния защитник и безрезултатно меле пред Пламен Илиев. 

В 23-ата минута Ботев пропусна най-чистото си положение за гол. Лъчезар Балтанов пресира противник в собствената му половина и успя да отнеме топката с шпагат. Тя се озова в Цветелин Чунчуков, който бе оставен абсолютно сам пред наказателното поле, а на помощ му се притече и Момчил Цветанов. Младият нападател на "канарчетата" избра да шутира, но не го направи достатъчно убедително и Илиев успя да спаси.

В 33-ата минута Иван Цветков получи шанс да стреля от пряк свободен удар от любимата си позиция, но изстрелът му мина метър над напречната греда. На свой ред гостите застрашиха вратата на Ботев едва в 35-ата минута, когато Мигел Бедоя бе изведен зад защитата, но Адам Стаховяк принуди нападателя на Левски да си затвори ъгъла, след което парира и опитът му за удар.

В самия край на полувремето Божидар Васев спря с фаул в центъра опасна контраатака на "сините" и получи жълт картон, който бе втори за него. Това означаваше, че Ботев го очаква цяло полувреме с човек по малко на терена.

Численото неравенство провокира реакция и в двата щаба на полувремето. Велислав Вуцов тръгна да стабилизира защитния вал с включването на Радослав Терзиев на мястото на капитана Цветков, докато Георги Иванов опита да усили атаката, пускайки в игра Луис Педро на мястото на висящия с жълт картон Пламен Димов.

Именно бившият футболист на Ботев обаче изравни броя на състезателите. Само след седем минути на игрището холандецът посегна с бутоните към Стаховяк и бе изпратен под душовете с директен червен картон. В минутите преди изравняването на силите "канарчетата" записаха два удара на сметката си - шут в аут на Балтанов и спасяване на Илиев след изстрел на Цветанов.

Изгонването на Педро обаче не внесе очаквания положителен импулс в "жълто-черните" редици. Играта продължи да бъде равностойна и без опасни положения до 64-ата минута, когато домакините не се справиха с центриране от фаул и позволиха на Домовчийски да стреля от въздуха, след което топката стигна до Роман Прохазка на далечната греда и той я изпрати в мрежата за 0:1.

Голът обърка допълнително действията на "канарчетата" и възпитаниците на Велислав Вуцов така и не намериха да се върнат в мача. В резултат на това Левски стигна до още две попадения. В 79-ата минута Стаховяк изби удар на Аниете, а при добавката Сърмов не сгреши за 0:2. В 88-ата минута след тона поредица от грешки Мигел Бедоя отблизо фиксира крайното 0:3.

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Роман Инез, Росен Колев, Божидар Васев, Лъчезар Балтанов (69' Милен Гамаков), Томаш Иршак, Мариян Огнянов, Момчил Цветанов (75' Александър Колев), Цветелин Чунчуков, Иван Цветков (46' Радослав Терзиев)

ЛЕВСКИ: Пламен Илиев, Пламен Крумов, Аймен Белаид, Борислав Стойчев, Веселин Минев, Георги Сърмов, Пламен Димов (46' Луис Педро), Мигел Бедоя, Антонио Аниете (88' Божидар Краев), Роман Прохазка, Валери Домовчийски (69' Стефан Велев)

Съдия: Стефан Павлов (Бургас)

ж.к. Балтанов (Ботев); Илиев, Минев, Димов, Домовчийски, Велев (Левски)

ч.к. Васев (45' Ботев); Педро (53' Левски)

Голмайстори: 

0:1 Роман Прохазка (64')

0:2 Георги Сърмов (79')

0:3 Мигел Бедоя (88')