Ботев с летящ старт и обрат срещу Левски 21-07-2013 17:00

Ботев Пловдив направи шеметен старт в началото на първенството на България като победи Левски София с 2:1 в Пловдив. В герой за "жълто-черните" се превърна Тодор Неделев, който с два великолепни гола през второто полувреме обърна резултата, след като през първата част Левски поведе с ранен гол на Гари Родригес. В 35-ата минута голмайсторът на софиянци получи червен картон за удар без топка и остави отбора си с човек по-малко, а "канарчетата" се възползваха по най-добрия начин от числения си превес. 

Възпитаниците на Станимир Стоилов имаха превъзходство през целия двубой, който обаче започна отлично за гостите. Още в 5-ата минута Гари Родригес се възполва от бърза контраатака и с прецизен удар покрай плонжа на Стаховяк откри резултата - 0:1.

След гола "канарчетата" започнаха методично да търсят изравняването. Отборът домакин владееше топката продължително, но трудно намираше път през групирания противник. Мариян Огнянов и Борис Галчев опитаха да преодолеят Пламен Илиев с далечни удари, които обаче попаднаха в ръцете на вратаря. Най-чистата ситуация за "жълто-черните" се откри пред Огнянов в края на полувремето. Центриране на Христов отдясно попадна в "седмицата" на Ботев, но ударът му бе блокиран от защитник на Левски.

Гостите се отчетоха с далечен шут на Стефан Велев, спасен от Стаховяк и хубав удар от фаул на Кевин Бру, също отразен от полския страж на "жълто-черните".

В 35-ата минута Родригес и Минев се спречкаха, а крилото на "сините" удари без топка капитанът на Ботев и получи директен червен картон от рефера Георги Йорданов.

На почивката Станимир Стоилов усили мощта в атака, пускайки Валери Домовчийски на мястото на Борис Галчев.

Още в началото на втората част нападателят свали с глава центриране от корнер към Бобан Грънчаров, който отклони топката към вратата, но защитник я изчисти от голлинията.

В 56-ата минута трибуните на "Колежа" изригнаха след страхотен самостоятелен рейд и изравнителен гол на Тодор Неделев. Националът на България получи топката на десния фланг, навърза трима в син екип, и с техничен удар от малък ъгъл с десния крак вкара за 1:1.

Ботев продължи да доминира и натика Левски пред собствения му пеналт. "Канарчетата" опитваха всячески да пробият отбраната, като същевременно рядко пускаше противника да се изнесе по-далеч от вратата си.

В 68-ата минута Данчо Христов проби отдясно и центрира към Домовчийски, който от точката на дузпата посрещна топката с воле и я изпрати в десния стълб зад Пламен Илиев. Пет минути по-късно, при една от редките контри на Левски, Мулдер центрира ниско към непокрития Кристовао Рамос, който шутира, но Адам Стаховяк реагира блестящо и спаси.

В 75-ата минута дойде обратът в мача с второто виртуозно изпълнение на Неделев в мача. Изгряващата звезда на българския футбол получи пас от Христов и с прекрасен прехвърлящ удар с десния крак изпрати топката над Илиев за 2:1 и осигури на Ботев отличен старт в шампионата.