Ботев с минимална загуба от Литекс в Ловеч 11-05-2015 21:55

Ботев записа трета поредна загуба в плейофите на първата шестица, след като отстъпи с 0:1 при гостуването на Литекс. По подобие на предишния мач между двата отбора в Пловдив, единственото попадение падна в 64-ата минута и отново негов автор стана капитанът на ловчанлии Страхил Попов, който се разписа с глава след статично положение. Така "жълто-черните" продължават да бъдат без победа от началото на плейофите в седем поредни мача.

Старши-треньорът на "канарчетата" Петър Пенчев направи няколко промени в стартовите единадесет. Михаил Иванов започна на вратата за първи път от няколко месеца, в защита Радослав Терзиев зае мястото на Даниел Златков, а Милен Гамаков и Лазар Марин заеха местата на контузените Лъчезар Балтанов и Цветелин Чунчуков, а Иван Цветков се завърна на върха на атаката.

През първото полувреме домакините бяха по-активният отбор на терена, но "канарчетата" също имаха своите добри шансове. В 9-ата минута Томаш Иршак намери с външен фалц Филип Филипов зад защитата на "оранжевите", но левият бек шутира във външната страна на мрежата. Домакините отговориха с удар от въздуха на Румен Руменов високо над напречната греда.

В 26-ата минута съдиите допуснаха първата от многото си грешки в мача, като маркираха несъществуваща засада на Лазар Марин, кйто изскачаше сам с вратаря след извеждащо подаване на Мариян Огнянов. В 34-ата минута арбитрите правилно отмениха гол на Кристиян Малинов, който получи пас от намиращия се в засада Йонсен. В заключителните минути на първата част домакините имаха две възможности да открият резултата. Първо в 43-ата минута удар на Асприля със задна ножица не намери целта, а в последните секунди на полувремето удар на Иван Горанов срещна левия страничен стълб на вратата на Ботев.

В началото на второто полувреме домакините упражниха натиск с поредица от центрирания, с които Михаил Иванов и защитата пред него се справиха успешно.В 54-ата минута Асприля направи пропуск, като от няколко метра шутира над вратата. В 61-ата минута Божидар Васев се измъкна зад защитата на Литекс, но не успя да предолее излизащия да го пресрещне Баривиера.

В 64-ата минута домакините успяха да разпечатат вратата на "канарчетата". След центриране от свободен удар Страхил Попов засече топката с глава и след рикошет в напречната греда я изпрати в мрежата за 1:0. 4 минути по-късно Ботев бе близо до изравняването, но центриране на Лазар Марин отляво се оказа малко по-силно от необходимото и Иван Цветков се размина с топката.

Четвърт час преди края Петрус Бумал направи пропуск за Литекс, след като засече в аут центриране на Асприля. В 77-ата минута Михаил Иванов излезе далеч от наказателното поле, за да пресече извеждащ пас, но не успя да изчисти добре топката и тя се озова в току-що влезлия Антон Недялков. Резервата на Литекс стреля към опразнената врата, но ударът му се оказа неточен и прати топката в аут.

5 минути преди края влезлия на смяна Християн Казаков намери Мариян Огнянов пред наказателното поле, а седмицата на Ботев стреля без да обработи топката и я изпрати високо над вратата. Последваха нови две несъществуващи засади, вдигнати на Лазар Марин и Мариян Огнянов, които при правилно съдийско решение излизаха на опасни позиции пред вратата на Литекс. В добавеното време "канарчетата" пропуснаха златен шанс да си тръгнат с точка от Ловеч, след като Лазар Марин се озова на стрелкова позиция в наказателното поле, но силният му удар с левия крак профуча опасно над напречната греда.