Ботев с престижна победа срещу Макаби, Вандер дебютира с шедьовър 19-07-2012 18:19

vander vieira


Ботев Пловдив записа престижна победа, след като обърна Макаби Хайфа с 2:1 във втората си контрола в Австрия. „Жълто-черните” сломиха титулувания си противник само 24 часа след загубата от Дукла и въпреки умората, отборът показа добро лице срещу израелците. 

Головете за Ботев след чудесни комбинации отбелязаха Ангел Рахов и записалият неофициален дебют Вандер Виейра. Особено впечатляващо бе попадението на бразилеца, който вкара по великолепен начин след образцово двойно подаване с Иван Цветков. Макаби също имаше своите шансове, но пловдивчани се оказаха по-ефективни пред гола.

Мачът започна равностойно, като и двата отбора се стремяха да играят комбинативен футбол. Първата опасност пред една от двете врати дойде след удар на Рубен Паласуелос, избит в корнер от стража на Хайфа Нир Давидович в 14-ата минута. Далеч по-обиграният тим на Макаби отговори с пробив и шут от малък ъгъл на Веред, блокиран от Христо Иванов. Последваха ново спасяване на Давидович след удар на Дяков и изстрел в аут на Данчо Христов.

В 27-ата минута Макаби поведе с гол от дузпа на капитана си Янив Катан, като наказателният удар бе отсъден за неволна игра с ръка в наказателното поле на Христов – 1:0. Последва нов шанс за Ботев, но Паласуелос стреля с глава покрай вратата след центриране от корнер.

Макаби можеше да увеличи аванса си при една конраатака в 40-ата минута, но Веред не успя да преодолее Христо Иванов, останал очи в очи с вратаря на Ботев. В края на полувремето отново „канарчетата” бяха по-активни. Първо Петър Атанасов завърши с удар в тялото на защитник добра „жълто-черна” атака, а след това Костов шутира слабо в ръцете на вратаря от границата на пеналта.

Второто полувреме започна с опасен далечен изстрел на Голса, но Иванов отново внимаваше и спаси. Треньорите на двата отбора Ферарио Спасов и Рувен Атар започнаха с рокадите, а Макаби владееше повече топката. Въпреки по-големия опит на своя съперник, Ботев стоеше добре на терена и не допусна сериозни опасности пред своята врата. Нещо повече – „канарчетата” стигнаха до обрат в последните двадесет минути на мача.

В 69-ата след късо изпълнен ъглов удар Иршак центрира в пеналта, където Ангел Рахов се извиси и с глава забоде неспасяемо топката в долния десен ъгъл на вратата за 1:1. Десет минути по-късно дойде и кулминацията в срещата. Влезлият на смяна Вандер Виейра получи пас в центъра на терена и се впусна на скорост към противниковата врата. Бразилецът направи перфектно двойно подаване с Иван Цветков и останал очи в очи с вратаря от границата на наказателното поле с виртуозен удар изпрати топката в горния десен ъгъл за крайното 2:1.

Минута преди гола на Вандер, „канарчетата” имаха късмет, след като удар на Тюргеман срещна дясната греда зад Иванов. В минутите до края Ботев удържа аванса си без проблем и записа първата си победа на лагера в Австрия.

Снимки от мача Ботев - Макаби Хайфа може да видите тук.

Следващата контролна среща на Ботев е в събота срещу отбора на Словачко.

Съставите на двата отбора:

БОТЕВ: Иванов, Христов, Караславов (46-Грънчаров), Рахов, Артур (60-Марин), Паласуелос (60-Станчев), Огнянов (46-Иршак), Дяков (57-Неделев), Цветков (87-Ангелов), Атанасов (75-Димитров), Костов (57-Вандер)

МАКАБИ ХАЙФА: Давидович, Шейман, Пилибатис, Езра, Азулай, Веред, Голса, Елкаям, Катан, Кокалич, Пилявски (Ерди, Тюргеман, Салалиш, Тауата, Гадир, Атар, Ямполски, Мешумар)

Репортаж от мача: