Ботев с първа домакинска загуба за сезона 12-09-2014 20:05

Ботев Пловдив отстъпи с 1:2 на Лудогорец в двубой от 8-ия кръг на "А" група пред изпълнените до краен предел трибуни на клубната база. Жълто-черните не успяха да се противопоставят по най-добрия начин на трикратния шампион на България и допуснаха два ранни гола в началото на двете полувремена, които до голяма степен предрешиха крайния изход, преди Иван Цветков да върне едно от тях в самия край на срещата.

Началото на мача бе изключително емоционално. 9-годишният привърженик на "канарчетата" Коста Арходнакис, който страда от тежка форма на рак, изпълни началния удар в двубоя под бурните овации на публиката, която го заля с положителна енергия, скандирайки неговото име.

Ботев започна сковано срещата и допусна Лудогоред да поведе лесно в резултата. Той падна още в 7-ата минута, когато "жълто-черните" допуснаха топката да се задържи твърде дълго в наказателното поле преди Даниел Абало да я изпрати с плътен шут в близкия ъгъл за 0:1. 

Играта на "жълто-черните" живна след гола и футболистите на Велислав Вуцов започнаха да атакуват по-често от противника. В 14-ата минута "канарчетата" бяха на косъм от изравняването, когато топовният шут на Милен Гамаков облиза страничната греда зад Владислав Стоянов.

В 35-ата минута пловдивчани позволиха на десния бек на Лудогорец Жуниор Кейсара да пробие по цялата дължина на десния фланг с две двойни подавания и да сервира топката на Мисиджан, който стреля в гредата. В 41-ата минута Владо Стоянов спаси вратата си от сигурен гол, изваждайки в корнер хубав удар от фаул на Мариян Огнянов в горния десен ъгъл.

Надеждата на Ботев за изравняване намаля значително само четири минути след подновяването на играта. Грешен пас на Огнянов в средата на терена осигури пространство на Абало, който опита успореден пас към Мисиджан, който бе пресечен от Радослав Терзиев. Топката обаче се озова на волето на Роман Безяк, който от въздуха я изпрати в мрежата зад Стаховяк за 0:2.

След втория гол темпото на игра в редиците и на двата отбора спадна драстично и дълго време играта се водеше между двете наказателни полети, без опасности пред вратите. Едва в 80-ата минута до такава стигнаха гостите и само добрата намеса на Адам Стаховяк, след удар от упор на Абало, предотврати класическото измерение на резултата.

В 88-ата минута Ботев стигна до почетен гол от дузпа, дело на влезлия на смяна Иван Цветков. До края Ботев опита да стигне до изравняването с дълги топки към наказателното поле, но защитата на гостите се справи и резултатът остана непроменен.

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Радослав Терзиев, Пламен Николов, Божидар Васев, Милен Гамаков (56-Горан Галешич), Лъчезар Балтанов, Томаш Иршак, Мариян Огнянов (70-Иван Цветков), Александър Колев, Момчил Цветанов (56-Цветелин Чунчуков)

ЛУДОГОРЕЦ: Владислав Стоянов, Александър Александров, Козмин Моци, Йордан Минев, Жуниор Кейсара, Фабио Ешпиньо (66-Христо Златински), Светослав Дяков (58-Абел Анисе), Марселиньо, Даниел Абало, Роман Безяк (78-Йонес Хамза), Върджил Мисиджан

Съдия: Георги Йорданов (Габрово)

ж.к. Гамаков, Иршак (Ботев); Марселиньоо, Ешпиньо, Кейсара, Абало, Стоянов (Лудогорец)

Голмайстори: 

0:1 Даниел Абало (7')

0:2 Роман Безяк (49')

1:2 Иван Цветков (88'-д)