Ботев с първа победа в плейофите след атрактивно 3:2 над ЦСКА 16-05-2015 20:35

"Ботев" Пловдив сложи край на серията си от мачове без победа и постигна първия си пълен успех в плейофната фаза на първенството след успех с 3:2 над ЦСКА. Именно срещу "армейците" "канарчетата" за последен път ликуваха с трите точки преди точно два месеца.

Точни за "жълто-черните" в двубоя бяха Лазар Марин (33'), Лъчезар Балтанов (50') и Иван Цветков (63'), докато дългата голова суша за гостите прекъснаха Тони Силва (38') и Неманя Милисавлевич (77'). От 55-ата минута двата отбора играха в числено намалени състави, след като директни червени картони след спречкване помежду си получиха Пламен Николов и Тони Силва.

Отборът на "Ботев" изигра доста солиден мач, в който имаше игрово превъзходство през по-голямата част от двубоя. През първото полувреме възпитаниците на Петър Пенчев държаха инициативата и опитваха разнообразни атаки, но в първия половин час куцаше завършващото подаване. От своя страна гостите атакуваха по-рядко, но за сметка на това успяваха да създадат напрежение пред вратата на Михаил Иванов.

В 10-ата минута Иван Маркович стреля в аут с глава след центриране на Милисавлевич. Малко по-късно след друго опасно центриране Филип Филипов прояви хладнокръвие и технично извади топката в корнер. В 22-ата минута Мишо Иванов изпусна топката след силен шут от разстояние на Тони Силва, но Йордан Христов подсигури вратаря и изчисти кълбото далеч от опасната зона.

Въпреки, че до момента атаките на "Ботев" бяха по-чести, първата опасност за Анатоли Господинов дойде в 28-ата минута след далечен удар на Милен Гамаков, отклонен от стража на ЦСКА в корнер.

Пет минути по-късно "Ботев" излезе напред в резултата с дебютния гол в "А" група на направилия много силен мач Лазар Марин. Крилото на "канарчетата" получи пас в коридор от Мариян Огнянов и опита центриране към Иван Цветков, което обаче бе пресечено. Топката все пак се върна в Лазар Марин, който с десния крак я насочи технично в далечния ъгъл за 1:0.

В 38-ата минута ЦСКА успя да върне гола. Михаил Иванов увисна след центриране отляво и Тони Силва наказа грешката с глава за 1:1.

Последваха удари неточни удари на Балтанов и Цветков за "Ботев" и Галчев за ЦСКА. В последната минута на полувремето пък след нов извеждащ пас на Огнянов, Лазар Марин бе спрян с шпагат от Борис Галчев точно преди да шутира.

Втората част започна отлично за "жълто-черните" и само пет минути след подновяването на играта "Ботев" дръпна в резултата за втори път. Иван Цветков центрира от фаул в зоната между защитата и вратаря, където изскочи Лъчезар Балтанов, който засече топката от въздуха и я изпрати в мрежата зад Господинов за 2:1.

В 55-ата минута Тони Силва се счепка с централните защитници на "Ботев" Пламен Николов и Даниел Златков, като в края на разправията първите двама бяха отстранени от игра с директни червени картони от рефера Цветан Кръстев, а Златков получи жълт.

В минутите след картоните "Ботев" продължи да доминира и техничен удар на Мариян Огнянов мина опасно близо покрай лявата греда на вратата на ЦСКА. 

В 62-ата минута Лазар Марин направи поредния си пробив по фланга, но, макар и опасно, центрирането му не намери негов съотборник.

Още в следващата минута младокът се реваншира и центрира по тревата към Иван Цветков, който с удар от границата на наказателното поле вкара първия си пролетен гол за 3:1.

В 68-ата Лазар Марин с нов рейд, този път отдясно, стигна до наказателното поле, но вместо пас към чакащите в добри позиции Цветков и Чунчуков, Марин избра да шутира и го направи неточно.

В 77-ата минута грешка в защитата на "Ботев" остави непокрит в наказателното поле Неманя Милисавлевич и сам срещу Мишо Иванов халфът не сгреши за 3:2.

До края ЦСКА опита стихиен натиск, с който "канарчетата" се справиха и стигнаха до заслужена първа победа в плейофите.