Ботев с първа загуба през пролетта 10-04-2013 20:12


Ботев Пловдив допусна първото си поражение от началото на пролетния полусезон. „Жълто-черните” отстъпиха с 1:2 при гостуването си на Берое, като това бе втората загуба при гостуване и общо четвърта за „канарчетата” в настоящия шампионат. Двата отбора направиха здрав и изпълнен с единоборства мач на стадиона в Стара Загора, в който Ботев бе подкрепен от около 2000 свои привърженици.

Домакините поведоха с бързи голове на Венци Христов и Георги Андонов в първия четвърт час от двубоя и направиха задачата на пловдивчани максимално трудна. След няколко пропуска пред вратата на Берое, Вандер върна едно попадение в средата на второто полувреме, а в самия край реферите не зачетоха редовен гол на Станислав Костов.

В този мач Станимир Стоилов бе принуден да прекроява защитата заради контузиите на Сивард Спрокел и Веселин Минев, като националът на България все пак се появи на терена в заключителните минути на срещата.

Двубоят започна кошмарно за Ботев, след като в 4-ата минута Ангел Рахов сгреши при изнасянето на топката и позволи на Венцислав Христов да му я отнеме в центъра на терена, след което нападателят на домакините спринтира към наказателното поле и очи в очи с Адам Стаховяк не сбърка за 1:0. При следващата опасна атака на Берое „жълто-черната” отбрана бе разсечена с пас към Андонов, който с едно докосване изпрати топката за втори път в мрежата и даде комфортен аванс на своя отбор още в 16-ата минута – 2:0.

В следващите минути „канарчетата” владееха повече топката, но трудно пробиваха през сгъстения си противник в собствената му половина. Първата по-сериозна пролука в отбраната намери започналият като титуляр на фланга Луис Педро, който центрира прострелно по земя, но топката излезе в аут, без да бъде засечена от негов съотборник.

В 38-ата минута холандецът преодоля двама бранители в наказателното поле и върна към Мариян Огнянов, който шутира, но Иван Караджов изби в напречната греда, след което топката се удари още веднъж в нея преди защитник в зелено-бяло да я изчисти. В следващата атака Вандер опита фалцов шут по диагонала, но не намери рамката, а малко след това бразилецът проби по аутлинията, но Караджов пресече острото му центриране и така Ботев се оттегли с два гола пасив на полувремето.

Втората част започна без опасности пред двете врати до 64-ата минута, в която Вандер намали резултата с мощен шут от двадесет метра за 2:1. В 79-ата влезлият на смяна Костов комбинира с Иван Цветков в наказателното поле, но Караджов спаси удара на капитана на Ботев.

В последните десетина минути домакините започнаха видимо да накъсват и бавят играта, като именно това бе причината секунди преди края на редовното време съдията Вихрен Манев да отстрани от игра Алберто Лоузейро. Във въпросната ситуация играта бе прекъсната за четири минути, в които футбол въобще не се игра. Въпреки това, реферът даде едва 240 секунди продължение.

То все пак бе достатъчно за футболистите на Ботев да материализират своя натиск с изравнителен гол, който обаче не неправилно отменен. Тодор Неделев свали центриране към него с успореден на голлинията пас, а на далечната греда Костов засече топката и я изпрати в мрежата. Страничният съдия обаче вдигна флага за засада, въпреки че нападателят бе пред линията на защитата в момента на подаването.

Фотогалерия от срещата.


БЕРОЕ: Караджов, Крумов, Иванов, Зафиров, Пенев, Лоузейро, Саюд (51-Джоман), Мартинс (75-Атанасов), Каядо (90-Динков), Андонов, В.Христов

БОТЕВ: Стаховяк, Й.Христов, Рахов (77-Минев), Грънчаров, Перейра, Иршак (77-Костов), Галчев, Огнянов, Педро (65-Неделев), Вандер, Цветков

Съдия: Вихрен Манев

Жълти картони: Крумов, Иванов (БЕРОЕ); Грънчаров, Иршак, Галчев, Педро, Минев, Костов (БОТЕВ)

Червен картон: Лоузейро (БЕРОЕ)