Ботев с първа загуба в първенството 11-08-2013 16:58

Ботев Пловдив загуби с 1:2 като домакин от новака в "А" група Любимец и допусна първа загуба в първенството. "Канарчетата" имаха страшно много положения пред противниковата врата, но успяха да вкарат едва в 85-та минута на мача чрез Неделев с удар от далечна дистанция. Това обаче не бе достатъчно, за да измъкнат нещо в този двубой, защото гостите от Любимец успяха да отбележат две попадения в мрежата на Стаховяк преди това.

Станимир Стоилов направи пет промени в състава от последния мач срещу Щутгарт. Специалистът даде почивка на трима от защитниците - Грънчаров, Христов и Минев, както и на Томаш Иршак и Абел Анисе. На тяхно място започнаха съответно Джинич, Дяков, Артур Енрике, Георги Сърмов и Домовчийски.

Въпреки освежената стартова единадесеторка, "жълто-черните" показаха доста инертна игра и въпреки тоталното им игрово превъзходство в действията им личеше доста умора. "Канарчетата" отправиха 27 удара по посока на вратата на Радослав Рашков, докато гостите се отчетоха с 4 шута, като всички от тях бяха през второто полувреме.

Ботев натисна Любимец още от първата минута и започна опитите си да пробие сгъстената защита на новака в групата. През цялата първа част на двубоя картината на терена бе една и съща. Гостите бяха плътно прибрани пред и в наказателното си поле, а случаите, в които успяваха да пренесат топката в половината на Ботев бяха епизодични.

В същото време момчетата на Мъри Стоилов търсеха начин да излязат на чисти положения, което им се отдаваше трудно заради дълбоко дефанзивната постройка на противника. Все пак до чисти ударни позиции се добраха Валери Домовчийски и Ромарио Кортзорг, но вратарят на Любимец успя да запази мрежата си суха. Той стори същото и при поредицата шутове от разстояние, в които почти всички в жълто-черен екип опитаха да разпечатат вратата на гостите.

С течение на полувремето и поради липсата на свежест "канарчетата" започнаха да губят търпение и концентрация в опитите си да вкарат и грешките зачестиха. Ботев загуби методичността в своята игра, като на нейно място се появиха нервност и прибързани действия в атака. Така двата отбора се оттелгиха на почивка без да си отбележат голове след няколко много сериозни пропуска пред вратата на Любимец.

Две минути след подновяването на играта Мариян Огнянов също направи голям пропуск, след като от два-три метра не уцели рамката с глава. Минута по-късно гостите показаха, че нямат намерение да се защитават сляпо цял мач и Антон Огнянов нацели лявата греда зад Стаховяк. В 49-ата отново той проби отляво и поднесе топката на Мирослав Будинов, който отблизо вкара на празна врата за изненадващото 0:1.

Скоро след гола Ромарио си осигури шанс да изравни, но след като преодоля двама защитници стреля силно, а Рашков направи ново ключово спасяване. "Канарчетата" продължиха с неуспешните опити да пробият защитния вал и прибегнаха до центрирания, с които високите бранители на гостите се справиха без особени проблеми. 

Наставникът на Ботев опита да вкара повече свежест и идея с включването на Иршак, Анисе и Педро, които обаче се вписаха в общия тон на мача.

В 75-ата минута гостите увеличиха аванса си, след като отново Антон Огнянов бе изпуснат от защитата, но този път капитанът на Любимец завърши атаката сам с удар в долния ляв ъгъл за 0:2.

Въпреки шокиращото развитие на мача, "канарчетата" отново имаха своите шансове да се доберат поне до точката. Първо в 81-ата минута Домовчийски направи по-трудното, като не уцели вратата от един метър след остро центриране на Артур Енрике. В 85-ата Тодор Неделев върна един гол с точен удар от границата на пеналта за 1:2.

В заключителните минути невероятен двоен пропуск направиха Домовчийски и Педро. Първо Валери стреля отблизо с глава в тялото на вратаря, а секунди по-късно Луис незнайно как изкара топката над напълно опразнената врата пред него.По този начин Ботев допусна първа загуба за сезона в десетия си официален мач от юли насам. "Канарчетата" остават с актив от 7 точки след четири изиграни кръга от първенството. В следващия си двубой от шампионата тимът на Станимир Стоилов гостува на Черноморец.