Ботев с първо реми в контролите 05-02-2016 19:12

Отборът на Ботев Пловдив завърши наравно 1:1 с елитния сръбски Ягодина в четвъртата си контролна среща от лагера в Анталия. Ремито е първо за "жълто-черните" в зимните проверки, като в останалите три двубоя на турска земя те записаха победа и две поражения. 

Наставникът на "канарчетата" Николай Костов трябваше да решава доста кадрови проблеми, най-вече в защита, след вирусната епидемия, която сполетя лагера на отбора в дните преди мача със сърбите. Точен за Ботев бе десният защитник Филип Филипов, който откри резултата в 35-та минута, а равенството за Ягодина възстанови Мартинович в 60-та минута на мача. 

Двата отбора имаха по още няколко добри възможности да реализират попадения, но до повече голове не се стигна и спарингът завърши закономерно без победител. 

Костов заложи на Виктор Голас на вратата и нестандарнта двойка централни бранители в лицето на 18-годишния Кристиян Димитров и заелия непривичния за себе си пост Милен Гамаков. Встрани от тях действаха Филип Филипов и Лазар Марин, а пред карето в отбрана стартира Серкан Юсеин. Изнесен на върха на атаката мача започна Грегъри Нелсън, който още в хода на първата част напусна терена заради болка в аддукторите, отстъпвайки мястото си на друг младок - Наско Милев. Офанзивната част на "жълто-черната" полузащита оформиха капитанът в този мач Мариян Огнянов, Лъчезар Балтанов, Тодор Неделев и Рахави Кифуети.

Първата опасност в мача бе пред вратата на сърбите, като в основата й бяха двамата Рахави Кифуети и Грегъри Нелсън. Първият проби наказателното поле и пусна към партньора си в атака, който шутира, но в тялото на вратаря, който успя да парира шута на Нелсън.

Последва шанс за противника, който записа греда в своя актив. След центриране от корнер топката бе отклонена на близката врата и от малкия пеналт играч в синьо стреля с глава в напречния стълб. 

В 35-ата минута Ботев излезе напред в резултата с гол на Филип Филипов. Десният защитник подкрепи проведена по левия фланг добра атака. Същата завърши с ниско центриране на Кифуети, при което топката стигна до далечната греда, където с точен завършващ удар Филипов даде аванс на "канарчетата" - 1:0.

В 43-ата минута Виктор Голас предотврати изравняване, след като спаси удар отблизо с глава на нападателят на Ягодина Милан Попович. 

Ботев започна втората част в състава, в който завърши първата, а в хода й в игра се появиха последователно Радослав Терзиев на мястото на Кристиян Димитров, Йордан Христов на Лазар Марин, Валентин Галев на Виктор Голас и Борис Тютюков на Рахави Кифуети.

Рано след почивката Тодор Неделев можеше да увеличи преднината на Ботев, но Лазар Татич спаси ударът на жълто-черната осмица в долния десен ъгъл.

В 60-ата минута сърбите възстановиха равенството, след като пловдивчани позволиха топката да се задържи дълго около наказателното им поле преди Душан Мартинович да я изпрати в левия ъгъл на вратата на Виктор Голас за 1:1.

Скоро след изравнителният гол Рахави Кифуети пропусна да върне преднината на "канарчетата", след като сам си изработи и пропусна чисто положение. Французинът открадна топката с преса в половината на Ягодина и се устреми към вратата на съперника. Ударът на французинът обаче бе париран от вратаря на сърбите и така последната реална опасност за една от двете врати в мача не промени равния резултат.

Следващият приятелски мач на Ботев в Анталия е в понеделник /08.02/ срещу украинският Черноморец Одеса.