Ботев с трудна, но сладка победа над Славия 25-08-2013 17:17

Ботев Пловдив прибави нови три точки към актива си, след като победи Славия с 3:2 в двубой от 6-ия кръг на „А” група. „Жълто-черните” имаха превъзходство през целия мач, но въпреки това стигнаха до успеха доста трудно.

"Жълто-черните" се озоваха в ролята на догонващи още в началото, след като Атанас Курдов изведе гостите от София напред в резултата. С попадения на празнуващия 24-ия си рожден ден в деня на мача Ромарио Кортзорг и Тодор Неделев „канарчетата” успяха да стигнат до обрат още до почивката. Фернандо да Силва изравни в средата на втората част, а малко по-късно Томаш Иршак донесе победата на Ботев.

Станимир Стоилов започна мача с две промени в стартовия състав в сравнение с предходната среща срещу Черноморец. Валери Домовчийски поведе атаката на Ботев, а Абел Анисе бе върнат в халфовата линия вместо наказания Борис Галчев. Другата промяна бе в зоната на левия защитник, където титуляр започна Артур Енрике на мястото на Веселин Минев, който не попадна в групата поради контузия.

В 12-ата минута Станимир Стоилов извърши принудителна смяна, като на мястото на получилия травма Валери Домовчийски пусна в игра Станислав Костов. Ботев започна силно мача и още в 5-ата минута Бобан Грънчаров имаше две възможности да открие резултата. В рамките на няколко секунди македонският национал стигна до топката след центрирания на Неделев от корнер, но в първия случай Стефано Кунчев изби, а във втория улови топката. Две минути по-късно след ново центриране от свободен удар Абел Анисе скочи най-високо, но отклонената от него топка мина встрани от вратата.

Противно на видимото превъзходство на „канарчетата” в началните минути първи до гол стигнаха гостите. В 18-ата минута Артур опита да върне с глава към Адам Стаховяк, но вместо това изведе Атанас Курдов, който чукна топката покрай вратаря на Ботев и даде преднина на Славия – 0:1. След като вкара нападателят не отпразнува гола си, демонстрирайки уважение към бившия си отбор.

„Жълто-черните” реагираха по най-добрия начин и само три минути по-късно рожденикът Ромарио Кортзорг изравни. След разиграване от странично хвърляне топката попадна в холандеца, който навлезе в наказателното поле и със силен шут я изпрати към далечния ъгъл, кълбото рикошира в гредата и влезе в мрежата – 1:1.

След изравнителния гол играта продължи да се развива изцяло в половината на софиянци. „Канарчетата” стигнаха до няколко опасни разбърквания и опити за шут, които обаче бяха парирани от бялата защита.

В 32-ата минута гостите можеха да поведат за втори път. Галин Иванов се възползва от грешка в отбраната, влезе наказателното поле и стреля опасно, но Адам Стаховяк направи блестящо спасяване.

В 34-ата минута Тодор Неделев изведе „жълто-черните” напред с поредния си гол от началото на сезона. Капитанът на Ботев в този мач направи двойно подаване с Мариян Огнянов и с прецизен нисък удар от точката на дузпата не остави шанс на Кунчев за 2:1.

Малко по-късно Костов подаде с пета към Артур в пеналта, но защитникът бе блокиран точно преди да стреля към вратата. В 40-ата минута „канарчетата” сътвориха страхотна комбинация с едно докосване, завършила с пас с пета на Огнянов към Ромарио и шут на холандеца над напречната греда, което бе и последната опасност за първото полувреме.

Втората част започна аналогично на първата. В 48-ата минута Томаш Иршак стреля силно отдалеч, но Кунчев бе добре пласиран и спаси. Секунди по-късно Неделев напредна отдясно и центрира успоредно на вратата за Костов, който обаче не стигна до топката.

В 56-ата минута Галин Иванов проби отляво и центрира опасно, но никой не успя да засече топката. Малко по-късно Неделев отправи диагонален удар, спасен от Стефано Кунчев.

В 63-ата минута Славия възстанови равенството в резултата с гол на влезлия на смяна Фернандо да Силва. Галин Иванов се възползва от грешка в центъра на защитата, напредна в половината на Ботев и подаде по земя към  Диего Невес, който се размина с топката, но тя попадна в Да Силва, който на празна врата направи 2:2.

Ботев отново реагира на гола и сви обръч около вратата на гостите. Малко след изравняването Костов получи с гръб към вратата и стреля със завъртане, но встрани от целта. В 72-ата минута Невес отправи силен удар от дистанция, отразен от Стаховяк. В 75-ата Станислав Костов пропусна отличен шанс да върне аванса на Ботев. Иршак намери с центриране от десния фланг нападателя, който от няколко метра стреля с глава в обсега на Кунчев и той спаси.

В 77-ата Спрокел направи отличен рейд през центъра на защитата на Славия и подаде към Неделев, който стреля отблизо в тялото на вратаря. Още в следващата атака обаче Кунчев нямаше какво да направи. „Канарчетата” отново матираха бялата отбрана с бърза комбинация в наказателното поле завършена с прецизен удар на Томаш Иршак за 3:2.

Двата отбора не създадоха опасности до последната минута на допълнителното време, в която Сърмов изведе отлично Луис Педро, но очи в очи с вратаря холандецът стреля встрани от вратата и остави резултата непроменен – 3:2 за Ботев!