Ботев се класира за 3 кръг в Лига Европа 25-07-2013 19:28

Ботев Пловдив се класира за третия предварителен кръг на Лига Европа след победа с 2:0 над Зрински Мостар в реванша между двата отбора на стадион „Лазур” в Бургас. „Канарчетата” на Мъри Стоилов надиграха напълно босненския си противник през целия двубой, но изковаха победата с два късни гола на Мариян Огнянов и Тодор Неделев.

Пред прекрасната за пореден път „жълто-черна” публика пловдивчани търсеха търпеливо победата през целия двубой и въпреки стабилната игра на Зрински в отбрана и равенството 1:1 от първия мач, Ботев стигна до заслужен успех и с общ резултат 3:1 си заслужи правото да срещне германския Щутгарт в следващия кръг.

Мачът започна с пълен териториален и игрови превес на Ботев. Гостите бяха плънто групирани пред наказателното си поле, а „канарчетата” владееха топката в огромната част от времето.

В 15-ата минута Галчев с пас по въздуха намери Ромарио, който не успя да овладее топката добре и пропусна възможността да се озове очи в очи с вратаря Дуйкович.

В 22-ата отново Ромарио изскочи зад отбраната на гостите и опита прехвърлящ удар, уловен от босненския страж на голлинията.

Малко по-късно Неделев финтира защитник пред пеналта, преодоля друг и се строполи на земята, но арбитърът реши, че „осмицата” симулира и му показа жълт картон.

В 34-ата минута Тодор Неделев шутира отдалеч, но точно в Дуйович, който, въпреки че в първия момент изпусна топката, в крайна сметка успя да я задържи в ръцете си.

В 42-ата минута Огнянов и Неделев влязоха в наказателното поле с добра комбинация, а топката спря в тялото на защитник, „канарчетата” поискаха игра с ръка но френският арбитър Клемент Турпин даде знак играта да продължи.

До края на полувремето последваха удари на Галчев, Ромарио и Неделев, които не намериха очертанията на вратата.

За цяло първо полувреме Зрински не организира нито една атака към Адам Стаховяк. Босненският тим рядко минаваше центъра на терена, като единствената си ситуация гостите създадоха в последните секунди, когато получиха пряк свободен удар встрани от пеналта, разминал се без опасност за „жълто-черните”.

Втората отново започна с натиск на Ботев. В 51-ата минута Неделев центрира от корнер и точно преди Бобан Грънчаров да я засече, защитник в бяло успя да я отклони. Секунди по-късно Мариян Огнянов стигна до топката след нов корнер, но ударът му мина покрай левия стълб на вратата.

В 56-ата минута Неделев центрира отдясно към нахлуващия на скорост Анисе, който плонжира, но сантиметри не му достигнаха да засече с глава.

С течение на втората част играта се поизравни  и гостите тръгнаха да търсят необходимия им гол.

В 70-ата минута Сивард Спрокел отне топката пред наказателното поле на Ботев, напредна в половината на гостите и пусна наляво към влезлия на смяна Луис Педро, който финтира защитник, но друг успя да избие в корнер. След ъгловия удар Спрокел засече топката, а след удара му тя „облиза” дясната греда от външната й страна.

В 75-ата минута Томаш Иршак пробва удар от далеч, който профуча встрани от вратата.

Три минути по-късно „канарчетата” пропуснаха златен шанс. Луис Педро направи отличен индивидуален рейд отляво, след което намери Огнянов абсолютно сам в наказателното поле, но силният му удар с левия крак излезе в аут.

В 80-ата минута обаче Мацата се реваншира за пропуска си. След рикошет топката попадна в него около точката на дузпата, Огнянов я овладя и с техничен удар я промуши между краката на Дуйкович за 1:0.

В 84-ата минута Галчев можеше да покачи, но силният му шут бе отклонен със сетни сили от вратаря в корнер. След ъгловия удар топката попадна краката на Грънчаров, но ударът на централния защитник на Ботев бе блокиран.

В 88-ата минута „жълто-черните” подпечатаха категоричното си превъзходство в двата мача с гол на Тодор Неделев. Борис Галчев отне топката в средата и я подаде към непокрития 20-годишният талант, който с поредното си майсторско изпълнение я изпрати хладнокръвно в долния ляв ъгъл за 2:0.

Фотогалерия "Ботев 2:0 Зрински"

Репортаж от мача:

БОТЕВ: Стаховяк, Христов, Спрокел, Грънчаров, Минев, Иршак, Галчев, Неделев, Ромарио (58-Педро), Огнянов, Анисе (68-Костов)

ЗРИНСКИ: Дуйкович, Бъркович, Раделич, Кантар, Аничич, Савич (70-Сцепанович), Муминович (59-Бекич), Дурич, Симеунович, Миличевич, Църнов (86-Попович)

1:0 Мариян Огнянов (80)

2:0 Тодор Неделев (88)

Съдия: Клемент Турпин (Франция)

Жълти картони: Галчев, Неделев, Анисе (Ботев); Кантар, Савич (Зрински)