Ботев се сбори за 0:0 на кошмарния терен на Лаута 08-12-2013 16:02

Ботев (Пловдив) завърши наравно 0:0 като гост на градския си съперник Локомотив в мач от 21-ия кръг от първенството. На изключително лошият терен на Лаута и при непрестанен силен вятър, двата отбора изиграха най-скучното дерби в последните години, което логично завърши без гол. 

Връх в двубоя взеха единоборствата, които тотално изместиха комбинативния футбол. Играта бе накъсана с десетки фаулове, отсъдени от главния съдия Николай Йорданов, който показа и 10 жълти картона - 4 за играчи на Ботев и 6 за тези на Локомотив..

Домакините очаквано заложиха на битката и опитваха да внасят напрежение пред вратата на Адам Стаховяк с центрирания от статични положения. Възпитаниците на Станимир Стоилов също стъпиха здраво в мача и не се огънаха под редицата изсипани топки. През второто полувреме "канарчетата" сътвориха няколко опасни атаки, които обаче приключиха без успех в завършващата фаза.

С попътния за тях вятър през първото полувреме домакините имаха две възможности да стигнат до гол. Първо в 6-ата минута Аймен Белаид засече центриране от фаул, но Стаховяк бе безупречно пласиран и спаси. Вратарят на Ботев се намеси и в 32-ата  минута, когато при опит за центриране на Казнаферис, вятърът насочи топката под гредата, но Адам внимаваше и я отклони в корнер.

В началото на второто полувреме Абел Анисе можеше да изведе Ботев напред, но стреля неточно от добра позиция. В 55-ата Вандер Виейра направи рейд към наказателното поле и с удар от двадесетина метра изпрати топката над напречната греда. В 71-ата "канарчетата" стигнаха до най-добрата си ситуация в мача. Ромарио Кортзорг се измъкна от защитата и нахлу сам в отляво в наказателното поле. Холандецът стигна почти до аутлинията и центрира към нахлуващия на скорост Иван Цветков, но подаването му бе несполучливо. Последната интересна ситуация в мача бе в 90-ата минута, когато Адам Стаховяк спаси удар на Камбуров в долния ляв ъгъл.

След равенството в пловдивското дерби Ботев остава на третото място с актив от 38 точки. Със същия актив са и отборите на Локомотив (Пд) и ЦСКА, но "жълто-черните" са с по-добри показатели в директните двубои.