Ботев се върна в Топ 6 след убедителен успех над Берое 24-10-2014 00:00

Ботев постигна категорична победа с 3:1 над Берое в пълен с емоции мач от 13-ия кръг на "А" група. С този успех "канарчетата" прекъснаха негативната си поредица срещу този съперник в последните години и едновременно с това се завърнаха в челната шестица на класирането. Попаденията за Ботев реализираха Милен Гамаков (51'), Томаш Иршак (55') и Иван Цветков (65'), а почетното попадение за гостите бе дело на Димо Бакалов (76').

"Жълто-черните" надиграха категорично своя опонент през целия двубой и пропуснаха куп положения пред вратата на старозагорци, които играха в числено намален състав след 37-ата минута, когато от игра за два жълти картона бе отстранен Игор Джоман. Малко по-късно съдията Вихрен Манев спести директен червен картон на Веселин Пенев, който влезе по безумен начин в краката на Филип Филипов, а бранителят на Ботев по чудо се отърва без сериозна контузия след зверската балтия.

Извън тази грубост, мачът бе доста атрактивен и изпълнен с интересни, чисто футболни, ситуации. Ботев натисна още от самото начало и положенията пред вратата на "зелените" се заредиха едно след друго. Първо в 3-ата минута Чунчуков стигна до топката след центриране на Христов и от трудна ситуация отправи параболичен удар, който бе спасен от Благой Макенджиев. В ответната атака защитата пред Адам Стаховяк остави непокрит Спировски в наказателното поле, но полският страж спаси слабият му удар. Минута по-късно отново Чунчуков стреля в аут след меко центриране на Цветков.

В 11-ата минута упражнението повтори и Роман Инез. Французинът се извиси след центриране от корнер, но изстрелът му мина встрани от лявата греда. В следващата "жълто-черна" атака Макенджиев парира удар от малък ъгъл на Мариян Огнянов. 

В 15-ата минута дойде и първата стопроцентова възможност за "канарчетата", която Иван Цветков пропусна по нетипичен за него начин. След грешка в отбраната на Берое Чунчуков се озова очи в очи с вратаря и предостави топката на своя капитан, но той се забави със завършващия удар и защитник на гостите блокира изстрела му.

Ботев продължи да напада, но следващата опасност се откри пред тарана на заралии Венцислав Христов, който се измъкна от защитата, но бе спрян със стабилна намеса от Адам Стаховяк. 

В 30-ата минута защитник на Берое опита да върне топката към Макенджиев, а пасът му се оказа извеждащ за Цветелин Чунчуков. Младокът се откъсна сам срещу вратаря, но стреля твърде припряно и неточно в аут.

Последва още една добра възможност пред Венци Христов и нова отлична намеса на Адам Стаховяк преди да се стигне до изгонването на Игор Джоман. Халфът на беройци си заработи два бързи жълти картона и напусна терена преждевременно в 37-ата минута. Малко след него същата участ си заслужи и съотборникът му Веселин Пенев, който влезе брутално с бутоните в опорния крак на Филип Филипов, но реферът го пощади с картон с жълт цвят.

В 41-ата минута Балтанов свали с глава топката към Огнянов в наказателното поле, "седмицата" върна с едно докосване към Цветков, който шутира встрани от вратата. Изобилието от шансове преди почивката завърши с отлична комбинация Огнянов - Цветков и прострелно центриране на последния, след което топката се разходи пред голлинията. Атаката за Ботев обаче продължи, за да завърши с удар на Иршак в ръцете на Макенджиев.

Футболистите на Ботев продължиха да налитат като оси към вратата на Берое още с началото на второто полувреме и резултатът не закъсня. В 50-ата минута Цветков пусна мек пас по тревата към нахлуващия отляво в пеналта Милен Гамаков, който с красив и мощен диагонален шут разстреля Макенджиев, и взриви трибуните за 1:0.

В 54-ата минута Мариян Огнянов си намери позиция за стрелба, но фалцовият му удар мина на сантиметри от лявата греда. Още в следващата атака топката отново попадна в Огнянов, който изведе  Томаш Иршак зад защитата, а с типичното си хладнокръвие чехът пусна топката покрай вратаря за 2:0.

В 62-ата минута напречната греда спаси гостите след атрактивно изпълнение на Цветков, но само три минути по-късно капитанът бе в прегръдките на своите съотборници. Пламен Николов отне топката с дълбока преса в половината на Берое и след двойно подаване с Иршак центрира по тревата към Иван Цветков, който заби поредния си гол с "жълто-черния" екип за класическото 3:0.

След третото попадение Ботев свали оборотите и въпреки че продължиха да атакуват далеч повече от противника, "канарчетата" не стигнаха до нов гол. Берое се възползва от това и успя да отбележи почетно попадение чрез Димо Бакалов в 76-ата минута.

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Роман Инез, Пламен Николов, Филип Филипов, Томаш Иршак, Лъчезар Балтанов, Мариян Огнянов, Милен Гамаков (68' Горан Галешич), Цветелин Чунчуков (75' Александър Колев), Иван Цветков (86' Момчил Цветанов)

БЕРОЕ: Благой Макенджиев, Владимир Зафиров (75' Алассане Ндияе), Иво Иванов, Елиаш да Силва, Селим Керкар, Игор Джоман, Веселин Пенев, Жуниор Мапуку (40' Самир Аясс), Георги Костадинов, Стефан Спировски (46' Димо Бакалов), Венцислав Христов

Съдия: Вихрен Манев (София)

ж.к. Инез, Чунчуков, Балтанов (Ботев); Джоман, Пенев (Берое)

ч.к. Джоман (Берое) (37')

Голмайстори:

1:0 Милен Гамаков (50')

2:0 Томаш Иршак (54')

3:0 Иван Цветков (65')

3:1 Димо Бакалов (76')