Ботев се завърна с победа в Европа (снимки) 04-07-2013 15:45

Ботев Пловдив победи с 1:0 като гост тима на Астана в първи мач от първия предварителен кръг на Лига Европа. Победата на "канарчетата" в Казахстан донесе Томаш Иршак с красив гол в края на първото полувреме.

Станимир Стоилов започна мача с Адам Стаховяк, Йордан Христов, Сивард Спрокел, Бобан Грънчаров, Веселин Минев, Борис Галчев, Томаш Иршак, Вандер Виейра, Ромарио Кортзорг, Абел Анисе и Мариян Огнянов.

През първото полувреме опасните ситуации на изкуствения терен на „Арена Астана” не бяха много. В началните минути Стаховяк и защитниците пред него се справиха с няколко флангови атаки и центрирания от статични положения пред вратата на Ботев. Постепенно „канарчетата” започнаха да намират своята игра и организираха няколко опасни атаки, като при най-опасната от тях Вандер шутира на сантиметри встрани от вратата.

В 44-ата минута падна скъпоценния гол за „жълто-черните”, като в негов автор се превърна Томаш Иршак. Защитата на Астана изчисти центриране на Вандер в наказателното поле, Иршак свали топката към Анисе, който му я върна, а чешкият полузащитник с красив параболичен удар я изпрати в горния десен ъгъл на вратата на Астана за 0:1. Това бе и първо попадение в официален мач на Томаш с екипа на Ботев.

Второто полувреме започна със слаб удар на Вандер в ръцете на Ерич. В 56-ата минута Анисе имаше отличен шанс да вкара, но шутира встрани от вратата. Домакините се активизираха и отговориха с удар в лявата греда на Кояшевич. Астана опита да стигне до равенството, но „канарчетата” се справиха с малкото опасности пред Стаховяк, докато неточни изстрели на Анисе и Христов лишиха тима на Станимир Стоилов от по-комфортен аванс преди ответния мач, който е след седмица (11 юли) на стадион „Лазур” в Бургас.